Веселин Деспотов е бивш състезател по уиндсърф и сноуборд. Организира редица състезания по летни и зимни спортове. Приема като мисия популяризирането на алтернативни спортове у нас.

Прекарал детството си по къмпинги, палатки и каравани, сега, петнадесет години по-късно, сбъдва мечтата си да организира за децата място в природата, където с помощта на инструктори, те да научат какво е скейтборд, кънки, колоездене, сърф.     

Иван Дерменджиев е състезател, организатор на редица състезания по летни и зимни спортове.

Накратко, това са хора, които не чакат асансьора и нямат нужда от карта за цялата градска мрежа. Така че, когато се озовават в залива край Царево, известен сред местните като „плаж Понтона“ имат съвсем ясен план: да превърнат това пространство в място за спорт, забавления, срещи и състезания на хора, които могат час да летят от единия край на скейт пула до другия и веднага след това да имат точна представа кое е „горе“ и кое – „долу“. За да се стигне до този момент, обаче, трябва да се свърши много работа.

Веселин и Иван знаят какво и как трябва да се направи, но за първи път им се случва да работят под толкова зорко наблюдение: половината дечурлига от ромския квартал, известен като „Махалата“, са накацали като врабци наоколо и внимателно следят всичко, което се случва. Звукът от хрупането на семки може да заглуши шума от вълнение седем бала, а докато приключат работата, като нищо нивото на част от терена може да се повиши от „отпадъчния материал“ с няколко сантиметра. В разрешението, дадено от община Царево, това не е предвидено, така че трябва да се измисли нещо.

Ето как се ражда идеята „смет за спорт“. Веселин и Иван предлагат на хлапетата сделка – за всеки чувал събран боклук – по избор, време за спортуване; децата решават кой точно спорт им е интересен, като им се осигуряват и треньори. Е, в началото всички участници в сделката са леко скептични, но постепенно... Както казва едно от хлапетата, Зюмбюлчо: „Когато започнахме да носим вкъщи наградите – тениски и маратонки, дори нашите повярваха, че ходим на състезания и това е добра идея“. Имало известно напрежение и у другите гости на парка, но постепенно свикнали, а един ден, някакво момченце, дошло с родителите си да покара сърф, видяло, че ромче от махалата кара колело босо. Свалило си маратонките и му ги дало. Ако искате, определето го като интеграция. За мен това е първоначално натрупване на човечност, което си е чист капитал.

И така, спортуващите деца от Махалата, които преди две години били само пет, сега са десет пъти повече. И не са само от Махалата. На същия принцип в парка спортуват и деца от по-отдалечени квартали на Царево.  Участват в състезания, понякога печелят, а едно от тях,Темелко, станал толкова добър на кънки, че си спечелил квота за състезание в София тази година. Вълнението било огромно не само за Темелко, който никога не е излизал от Царево, а за цялата Махала. Е, коронавирусът малко объркал нещата, състезанието се отложило, но да е живот и здраве – ще има нова дата.

Веселин е убеден, че летният сезон тази година няма да се провали, очаква от 15 юни посетителите да започнат да се увеличават.

„В сравнение с предишните години, резервациите от България са за по-дълъг период – казва той. – Преди обикновено бяха за седмица, не повече. Тази година обичайните резервации са  за двадесетина дни.“