19:39 ч.: 26 починали от коронавируса в Италия през последното денонощие - най-ниското равнище от 2 март 

Двайсет и шест души са починали от Ковид-19 в Италия през последното денонощие - най-ниското равнище от 2 март, предаде Ройтерс, като се позова на националната служба за гражданска защита.
Общият брой на смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване достигна 34 371. Италия е на четвърто място в мрачната статистика след Съединените щати, Бразилия и Великобритания.
Вчера италианските власти съобщиха за 44 починали от Ковид-19 за едно денонощие.
През последните 24 часа в Италия са били регистрирани 303 нови заразени с коронавируса - лек спад в сравнение с потвърдените в неделя 338 инфектирани.
Общият брой на случаите в страната вече е 237 290. Италия е на седмо място по този показател.
Броят на активните случаи в страната е намалял от 26 274 вчера до 25 909 днес.
В интензивно отделение в Италия с Ковид-19 са настанени 207 души - с двама по-малко от вчера.
Броят на оздравелите е нараснал от 176 370 вчера до 177 010 днес.
За коронавируса в Италия, страна с население от около 60 милиона души, са били тествани 2,864 милиона човека. В неделя броят на тестваните бе 2,847 милиона.


19:25 ч.: Четирийсет нови заразени и нито един починал в Испания през последното денонощие

Четирийсет нови заразени с коронавируса са били установени в Испания през последното денонощие. За изминалите 24 часа в страната не е бил регистриран нито един смъртен случай от Ковид-19 - причиняваното от вируса заболяване, предаде ТАСС, като се позова на актуализирани данни, публикувано днес на сайта на испанското министерство на здравеопазването.
Общият брой на потвърдените заразени в Испания е достигнал 244 109.
Починалите от Ковид-19 в страната остават 27 136.
Испания бе една от най-тежко засегнатите от пандемията от новия коронавирус държави. Със забавянето на разпространението на заразата в страната властите започнаха да смекчават ограничителните мерки.


18:40 ч.: Още руски градове отменят военните паради на 24 юни заради коронавируса

Още три руски града решиха днес да отменят планираните за 24 юни военни паради заради пандемията от новия коронавирус въпреки решението на президента Владимир Путин основното събитие в Москва да се състои, предаде Ройтерс.
Пенза, Пятигорск и Якутск съобщиха, че няма да организират военни паради поради опасения от разпространяване на коронавируса.
Десетина други руски града вече взеха подобно решение.
Русия е регистрирала 537 210 заразени с новия коронавирус - третият най-висок брой в света. 7091 от тези хора са починали.
Военните паради в Русия тази година отбелязват 75-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война. Те обикновено се провеждат на 9 май, но тази година бяха отложени за 24 юни заради пандемията.
Кремъл заяви, че проявява разбиране към решението на отделни населени места да отменят военните паради, и напомни, че заради пандемията областните губернатори са получили допълнителни правомощия.
"Те прилагат тези правомощия, защото, както каза президентът, губернаторите на място имат по-добър поглед върху местната ситуация", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков.


16:11 ч.: Финландия отмени закона за извънредното положение 

Правителството на Финландия отменя действието на закона за извънредното положение, приет на 18 март заради коронавирусната пандемия. Това съобщи днес премиерът на страната Сана Марин, която каза, че мярката вече е излишна, защото разпространението на вируса се забавя, предадоха ТАСС и Ройтерс.
По думите на Марин няма правни основания за запазване на закона, който дава извънредни пълномощия на правителството. Тя обаче предупреди, че заразата още не е изчезнала и предупреди хората да бъдат внимателни.
Новите случаи с коронавирус във Финландия са се увеличили днес само с четири и броят им е общо 7108. От началото на пандемията в страната се регистрирани 326 смъртни случая от Ковид-19.
Финландия затвори границите за периода 19 март-13 май. От 14 май ги отвори за граждани на Шенгенската зона, пътуващи по работа и неотложни причини. От 15 юни отменя граничния контрол за граждани на Литва, Латвия и Естония и държавите от Северна Европа без Швеция. Границата с Русия ще остане затворена до 14 юли.


15:21 ч.: Русия обяви над 8200 нови случая с коронавирус за денонощието 

Властите в Русия съобщиха днес за 8246 нови случая с коронавирус за последните 24 часа, с които броят на заразените в страната стана 537 210, предадохе ТАСС и Ройтерс.
Според националния кризисен център това е най-малкият денонощен ръст от 1 май насам. Починалите от Ковид-19 са се увеличили от вчера със 143 и вече са 7091.
Най-много новозаразени има в Москва (1359) и Московската област (252). Над 34 на сто от новозаразените в страната нямат симптоми. Понастоящем в Русия на лечение заради коронавируса са подложени 245 580 човека.


14:15 ч.: Норвегия спря приложението си за проследяване на пациенти с COVID-19

Норвежките здравни власти обявиха днес, че спират използването на приложение за проследяване на пациенти с COVID-19, имайки предвид становището на националната организация за защита на данните "Дататилсюн", предаде Франс прес. Организацията преценила, че средството предполага прекалено голяма намеса в личния живот, имайки предвид настоящата епидемична ситуация.
Въведено през април в Норвегия, приложението "Смитестоп" ("Спри заразата"), местна разработка, послужи за събиране на чувствителни данни в помощ на властите, за да могат да анализират разпространението на коронавируса и да информират потребителите за евентуален контакт с негов носител.


12:15 ч.: Китай уволнява местни чиновници заради избухването на епидемия в Пекин

Китайските власти уволниха няколко високопоставени местни чиновници в предградие на Пекин, където голям селскостопански пазар стана огнище на коронавирусна инфекция и това породи страхове от втора вълна на заразата в столицата, предаде ДПА.
Сред уволнените са заместник-кметът на югозападния район Фънтай, където се намира пазарът "Синфади", секретарят на един от местните партийни комитети и главният мениджър на пазара.
Във Фънтай е въведено "военно положение", както се изрази областният лидер Чу Цзюнвей - осем квартала са отцепени и са под строга карантина. Направени са тестове за коронавируса на 40 000 местни жители, както и на 30 000 души, посетили пазара през последните 14 дни. Общо 19 000 от тези тестове са писиар.
Китай съобщи днес за 49 нови случая на коронавируса в цялата страна. От тях 36 са в Пекин, където за последните дни са регистрирани 79 новозаразени. "Синфади" е най-голямата аграрна стокова борса в страната и осигурява 90 процента от пресните плодове и зеленчуци на столицата.


10:54 ч.:  Пети пореден ден рекорден брой заразени от коронавирус в Украйна

В Украйна за последното денонощие са регистрирани 656 новозаразени с коронавируса, а са починали 12 пациенти, съобщи здравният министър Максим Степанов, цитиран от ТАСС.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъжда с държавни служители епидемията от COVID-19 в страната.            Снимка АП/БТА

Направените тестове за деня са 10 236, от които 7950 са по метода PCR (писиар), а останалите са за антитела. От PCR тестовете 8,2 процента са положителни. Най-много са новозаразените в западната Лвовска област - 136, а в столицата Киев те са 53.

"Виждаме, че броят на потвърдените случаи на COVID-19 през последните пет дни се запазва на равнища над 650, което е рекорд по заболеваемост", призна той и призова украинците. "Да не бъркат смекчаването на карантината с нейната отмяна."

От началото на пандемията до сега в страната са регистрирани 31 810 заразени, като 14 253-ма от тях вече са оздравели, а 901 са починали.


10:30 ч.: Тайланд отмени полицейския час и разреши на ресторантите да продават алкохол

Тайландското правителство отмени полицейския час и разреши на ресторантите отново да продават алкохол, предаде ДПА. Отменят се повечето ограничения, свързани с коронавируса, но баровете и пъбовете остават затворени и страната не допуска чужденци на своя територия.

Продавач на маски в Банкок. Снимка АП/БТА

Международните полети към страната все още са забранени, но от днес подновяват всички вътрешни полети.
Китайският квартал в Банкок беше оживен снощи, първата вечер без полицейски час от 26 март, отбелязва местната медия Тай Пи Би Ес. От днес работят спа центровете, детските центрове и развлекателните обекти. Разрешени са и спортни състезания, но без зрители.
На територията на Тайланд от 20 дни не са регистрирани случаи на заразяване с коронавируса. Правителството посъветва гражданите да използват приложение, следящо местоположението им като предпазна мярка, в случай че бъде открито ново огнище.


9:14 ч.: В Австрия разхлабват мерките срещу коронавируса

На първия концерт на Виенската филхармония в Златната зала на Музикферайн на 5 юни бяха допуснати всичко 100 зрители.

От днес в Австрия маските са задължителни единствено в обществения транспорт, в здравните заведения, аптеките и в сферата на услугите, където е невъзможна дистанция от един метър, предаде БТА.
Отпада задължението хора, които не са от едно домакинство, да носят маски, когато са заедно в лек автомобил или в такси, като правилото е валидно и за автобусите, с които се превозват деца и ученици.
В магазините също отпада задължението да се носят маски, остава спазването на дистанция от минимум един метър за хората, които не са от едно домакинство.
В заведенията за обществено хранене отпада ограничението за групи от максимум четирима възрастни плюс деца. Удължава се работното време на заведенията до един часа през нощта. За персонала продължава задължението да се носят маски. В хотелите отпада задължението и за гости, и за персонал. 


8:36 ч.: Макрон обяви първата победа на Франция срещу коронавируса

Френският президент Еманюел Макрон обяви първата победа срещу коронавируса във Франция, пише британският в. "Телеграф". Цялата страна е обявена вече за "зелена зона", което означава, че според властите епидемията в страната е под контрол.
В обръщение към нацията по телевизията снощи президентът центрист отправи посланието, че най-лошото вече е отминало и е време французите да се върнат към работа. В двайсетинаминутната си реч президентът подкрепи продуктивността и екологията, равните възможности и силите на реда, държавния суверенитет и Европа. Опитвайки се да не пропусне никого, той наблегна повече на равновесието, отколкото на конкретните мерки, представяйки визията си за живота "след" коронавируса, отбелязва френският в. "Либерасион".
Според френския държавен глава един от основните пропуски, показани от здравната криза, е свързан с икономическата зависимост и териториалната организация на страната. Подкрепяйки "независимостта" - дума, която той повтори около шест пъти, - Макрон обяви "изграждането на силна икономика" за приоритет на оставащите до края на мандата му две години и за основна задача на десетилетието. Освен това той наблегна на "европейския суверенитет" и на сключеното с германската канцлерка Ангела Меркел споразумение, което обявява една Европа, "която казва "ние". В национален план организацията на държавата ще трябва да се промени значително и не всичко ще може да се решава в Париж: централизираната държава показа, че не е способна при спешна нужда да отговори на предизвикателствата на здравната криза.

Най-тежката част от епидемията е вече зад нас, заяви френският министър на здравеопазването Оливие Веран по телевизия Ел Се И. В същото време обаче той подчерта, че борбата срещу коронавируса не е приключила, предаде Франс прес.
Вирусът не е изчезнал от територията на Франция и това не значи, че борбата с него е приключила, заяви Веран и напомни, че ограничителните мерки остават в сила. "Продължаваме тестовете и проследяването" на лица, които са били в контакт с носители на вируса, каза той. Все още трябва да се избягва и събирането на хора в затворени пространства, предупреди министърът и напомни, че забраните за събиране на повече от десет души и за организиране на събития с над 5000 участници остават в сила.
Правителството облекчи ограниченията, наложени във връзка с вируса, но "ако е необходимо, може да ги въведем отново", в зависимост от серия показатели, които се следят всекидневно, подчерта Веран.
През последните 24 часа във френски болници починаха девет заразени с коронавируса, което е най-ниското равнище от средата на март. Общият брой на смъртните случаи във Франция е 29 407.


4:51 ч.: Пекин отново въвежда мерки против коронавируса 

Китайка купува плодове от пазар в Пекин. 

Китай съобщи за 49 нови случая на коронавирус, а столицата Пекин отново въведе мерки за ограничаване на ново разпространение на заразата, предаде Асошиейтед прес.
От новите случаи 36 са в Пекин, а проследяването им води до пазар, който снабдява голяма част от столицата с месо и зеленчуци.
При 10 от другите случаи вирусът е бил донесен от чужбина, а три случая са установени в провинция Хъбей.
Националната здравна комисия заяви, че 177 души се лекуват от COVID-19, а 115 са в изолация и са наблюдавани за проявяване на признаци на болестта или са дали положителни проби, без да проявяват симптоми.
Потвърдените случаи на коронавирус в Китай са общо 83 181, а смъртните случаи - 4634.
Новите случаи на коронавирус през уикенда са най-големият дневен брой заразявания от два месеца в Китай. Това накара властите временно да спрат възобновяването на някои учебни занятия и да отменят разхлабването на някои мерки за социална изолация.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.