Русия днес изгони двама чешки дипломати в отговор на изгонването на двама руски дипломати от Чехия през миналата седмица, предадоха ТАСС и РИА Новости.  По-рано днес посланикът на Чехия в Москва беше извикан в руското външно министерство, съобщиха агенциите. 

 
"На посланика беше заявено, че мярката е огледална в отговор на провокационната акция на официална Прага, която бе предприета без каквито е са основания, което признават самите чешки власти", заяви руското външно министерство. "Това, че те обявиха решението на ниво премиер на страната Андрей Бабиш и министъра на външните работи Томаш Петричек само потвърждава, че линията на изостряне на отношенията с Русия сега е издигната до ранга на държавна политика. Ще вземем предвид това развитие на събитията в общия контекст на отношенията ни с Чешката република".
 
Миналия петък чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи, че единият от изгонените дипломати е изпратил фалшива информация на чешкото контраразузнаване, че в страната е пристигнал таен агент на руските служби под дипломатическо прикритие със задача да убие трима чешки политици, които са свързани с премахването на паметник на съветския маршал Иван Конев. По тази причина на тези трима политици, сред които е кметът на Прага, е била назначена охрана.
 
В края на април чешият седмичник Respekt публикува статия,  според коята в Чехия е пристигнал  руснак с дипломатически паспорт, който носи в себе си рицин, отрова, използвана за изпълнение на т.нар. мокри поръчки в чужбина.