България е сред страните, които не само не могат да овладеят епидемията от коронавирус, но и "трябва да предприемат мерки". 

Това е заключението от изследване на международната коалиция EndCoronavirus, в която участват над 4000 учени, активисти и други. Тя е съставила списък с държави, като ги класифицира в три отделни групи по това дали са се преборили с COVID-19, близо са до това да се справят или "трябва да предприемат мерки". Последните данни са от 14 юни.

Организацията уточнява, че списъкът не е изчерпателен и посочва, че не са използвани данни от заразени на глава от населението, тъй като, за да се победи вирусът, трябва броят на положителните проби да падне до нула и че при наличието на 100 нови случая всекидневно "няма значение дали населението е 1 000 000 или 10 000 000".

Страните, които побеждават COVID-19

В "зелено" са изброени страните, които "побеждават COVID-19", като сред тях са Китай, Хърватия, Черна гора, Куба, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Швейцария и други. Общо са 46 на брой.

Ето как изглеждат "изгладените криви" на Гърция и Черна гора.

Гърция. Графика EndCoronavirus.org
Черна гора. Графика EndCoronavirus.org

 

"За да се удържи напълно вирусът, новите случаи дневно трябва да отиват към нулата. Страните в зелено или са го постигнали, или са много близо да го направят", обясняват от организацията.

Страните, които са на път да победят COVID-19

В "жълто" са представени държавите, които са на път да се избавят от вируса, като те са най-малко на брой - 11: Австрия, Белгия, Франция, Дания, Германия, Сърбия, Южна Корея, Испания, Япония, Нидерландия и Италия. Тук може да видите как изглеждат графиките на Италия и Испания, които бяха най-тежко пострадалите страни от Европа в началото на пандемията.

Италия. Графика EndCoronavirus.org
Испания. Графика EndCoronavirus.org

Страните, които трябва да предприемат мерки

На последно място са изложени държавите в "червено" - които трябва спешно да предприемат мерки, за да овладеят коронавируса. Те са най-много - 75 на брой. Сред тях е и България. Освен нашата страна тук са САЩ, Обединеното кралство, Швеция, Турция, Беларус, Бразилия, Румъния, Косово и други. Ето как се съпоставят данните за България, Обединеното кралство и САЩ.

 
България. Графика EndCoronavirus.org
Обединеното кралство. Графика EndCoronavirus.org
САЩ. Графика EndCoronavirus.org

За последната група от страни е записано, че "вървят по погрешен път, няма видима промяна или твърде бавно свалят броя на заразените".