Повреждането на някой уред малко след изтичането на гаранцията му не само е изнервящо, но и увеличава световната планина от отпадъци, информира Би Би Си. 

Не можете да поправите сами уреда, нито да намерите кой да го направи на прилична цена. Принудени сте да купите нов, а това ускорява климатичните промени заради парниковите газове, които се отделят при производството. 

Гражданите на ЕС и САЩ обаче скоро ще разполагат с нещо като "право на ремонт". 

Това предвиждат поредица предложения на европейските министри на околната среда, които би трябвало да накарат производителите да правят продуктите си по-трайни и по-лесни за поправка. 

Европейските предложения са насочени към осветителните тела, телевизорите и големите домакински електроуреди. 

Плановете за европейска директива за екодизайна са сложни и спорни. Според производители предложените правила за възможност за ремонт са твърде строги и ще задушат иновациите. Организации на потребителите пък се оплакват, че Европейската комисия е позволила на компаниите да си запазят контрола върху процеса на поправка, настоявайки някои продукти да бъдат поправяни от професионалисти под контрола на производителите.

Същевременно най-малко 18 американски щати също обмислят подобни законодателни разпоредби на фона на засилващото се недоволство срещу продуктите, които не могат да бъдат продавани на части, защото са залепени в единно цяло, или за които не се предлагат резервни части или инструкции за ремонт. 

Според природозащитници законодателните мерки, които се разработват в Европа и САЩ, бележат значителен напредък към намаляване на въглеродните емисии и по-добро използване на ресурсите. 

Дали обаче не би било по-добре старите уреди да се изхвърлят и заменят с нови, които са по-ефективни? 

Отговорът на този въпрос не е лесен. Според анализатори по принцип ако уредът ви е стар и има нисък клас енергийна ефективност, понякога от гледна точка на въглеродните емисии, отделени за целия му живот, може да е по-добре да бъде заменен с нов, с енергиен клас А или АА. 

Води се и дебат доколко потребителите са готови да оставят уредите им да бъдат ремонтирани от някой друг. 

Движението за въвеждане на "право на ремонт" настоява да се произвеждат продукти, които могат да бъдат напълно разглобявани и поправяни с резервни части и указания, предоставяни от производителя. Някои компании обаче се страхуват, че "домашните майстори" ще повредят уредите, които се опитват да поправят, и потенциално могат да ги направят опасни. 

Усилията за въвеждане на нови регулации са задвижвани от някои стряскащи статистически данни, отбелязва Би Би Си. 

Според едно изследване между 2004 г. и 2012 г. делът на големите домакински електроуреди, които "издъхват" до пет години се е увеличил от 3,5 до 8,3 процента. 

Анализ на пералните машини, изхвърлени в определен център за рециклиране, същевременно показа, че над 10 процента от тях са на по-малко от пет години. 

Според друго проучване заради въглеродния диоксид, отделян в производствения процес, една по-дълго работеща пералня за две десетилетия би генерирала 1,1 тона по-малко въглеродни емисии спрямо модел с по-кратък жизнен цикъл. 

Много лампи в Европа се продават с индивидуални крушки, които не могат да бъдат сменяни, така че заради изгаряне на една крушка, цялата лампа трябва да бъде изхвърлена.

БТА