Бързайки да посочи австралиец, който може да послужи за пример заради усърдието си на работното място, издръжливостта и честността си, австралийски вестник прецени, че единствено кон, по-специално кобила, заслужава подобно признание, предаде Франс прес.
В. "Дейли телеграф" оповести, че австралиец на годината е чистокръвният победител в редица конни надпревари Уинкс, отбелязвайки, че сред хората липсват достойни кандидати за титлата както в света на спорта и политиката, така и в областта на културата и науката.

"Дали носителят въплъщава австралийските ценности, като например феър плей и учтивост?", се пита вестникът, преди да изреди редица качества, които се изискват, за да заслужиш титлата. 

И допълва:

"Единствено кобилата, която би трябвало да бъде песионирана, след като спечели десетина състезания, отговаря на всички критерии. Решението да бъде коронясана не е необмислено."

Вестта идва в навечерието на официалната церемония за обявяване на австралиеца на годината, събитие, организирано един ден преди националния празник на страната - 26 януари, когато се отбелязва пристигането на първите британски колонизатори през 1788 г.
Сред предишните носители на титлата са отличени с Нобелова награда учени и актьорът Пол Хоган, станал известен с участието си във филмовата поредица за Дънди крокодила.