Лидерите на престъпни групировки в Русия ще може да бъдат пращани в затвора само заради водещата си роля в тях, обобщава "Ведомости" същността на законопроект, внесен вчера от президента Владимир Путин в Държавната дума.

Проектът предвижда по-тежка отговорност за създаване на престъпни групи. Без да доказва, че криминалният бос лично е извършвал престъпления, следствието ще трябва само да установи, че обвиняемият е ръководел или координирал престъпната дейност на хората си.

Президентът Путин предлага заемащите "висши позиции в престъпната йерархия" да бъдат наказвани с 8 до 15 години лишаване от свобода, а организаторите на престъпни групировки - с 12 до 20 години, да получават само ефективни, а не условни присъди и да плащат по-големи глоби - до пет милиона рубли.

Според вестника възражения нямат нито руското правителство, нито Върховният съд, дали становища за проекта. Президентската инициатива ще бъде разгледана от парламента с приоритет, уверява председателят на Думата Вячеслав Володин.

По думите на Рафаел Марданшин от парламентарната комисия по законодателството, предложената поправка е необходима, тъй като има случаи престъпни босове да не бъдат наказвани за разлика от редовите изпълнители.

Но ако липсва критичен подход от страна на съдилищата, като създател на организирана престъпна група може да бъде обвинен не само някой бизнесмен, но и директор на училище, координиращ действията на учителите, посочва адвокатът Алексей Мелников. Според него поправките в закона ще предизвикат вълна от репресии в Русия.

Проектът на Путин влиза в противоречие с ключов принцип на наказателното съдопроизводство - принципа за вината, убеден е друг адвокат - Владимир Жеребьонков.

"Какво деяние обаче е извършил човек, признат за лидер?", недоумява експертът. Според него руският президент просто се е повлиял от становището на силовите шефове.

Новата мярка ще се хареса на масовия избирател в Русия, смята политологът Абас Галямов.

"Избирателят е готов да приветства винаги и всякак жестокостта към престъпниците. От техническа гледна точка това е правилна стъпка - Кремъл затяга в момента гайките на опозицията и трябва да придружи това с аналогични стъпки спрямо престъпността", коментира той пред "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

В Русия "цялата престъпност е в бизнеса, на улицата вече няма престъпен свят - ако пък има нещо, то е случайно. Какви ти йерархии?". Така коментира предложения от Путин "закон за кръстника" криминалният бос Тайванчик с истинско име Алимжан Тохтахунов, пише онлайн изданието "Фонтанка", като се позовава на радио "Говорит Москва".

По думите на Тайванчик, днес хора от властта и от бизнеса в Русия извършват повече престъпления, отколкото всички представители на криминалния свят, взети заедно.

"Сами го виждате. Така си е, нали? Те имат връзка конкретно с парите", обяснява Тохтахунов, предава БТА.