Бившият британски външен министър Борис Джонсън изглежда до такава степен фаворит да заеме поста на премиерката Тереза Мей след оттеглянето й, че основният въпрос е кой ще бъде главният му съперник, пише френският в. "Еко", цитиран от БТА.

Джонсън има лидерски позиции сред привържениците на "твърдия Брекзит". Поддръжниците на "мек Брекзит" са разделение - основните кандидати са външният министър Джереми Хънт (определян от повечето експерти за "втори финалист"), министърът на околната среда Майкъл Гоув и министърът на здравеопазването Мат Ханкок.

Гоув и Хънт са споменавали, че по-скоро ще поискат ново отлагане, вместо да рискуват "твърд Брекзит", докато Ханкок въобще изключва възможността за напускане на ЕС без споразумение.

Кампанията на Ханкок обаче не се развива добре, а Гоув е замесен в скандал с наркотици. В същото време Хънт печели преднина. От уикенда насам той получи подкрепата на министърката на труда Амбър Ръд, водеща фигура сред привържениците на оставането в ЕС, както и на министърката на отбраната Пени Мордонт, която подкрепя "твърд Брекзит".

Дори и Хънт да се окаже "вторият финалист" след Борис Джонсън, бившият кмет на Лондон все още уверено води сред поддръжниците на Консервативната партия, предупреждава в. "Монд".

Който и да е новият премиер на Великобритания, той ще има само три възможности, пише в статия за британския в. "Индипендънт" членката на Камарата на лордовете (горната камара) Рос Алтман.

Първата е разрушителен "Брекзит" без споразумение, който ще тежи на Консервативната партия през следващите години. Засегнатите от последствията му няма да простят това на партията, предупреждава тя.

Второто решение са нови парламентарни избори - които могат да доведат до сформиране на правителство на Лейбъристката партия.

Третата възможност е свикването на нов референдум, който да остави решението в ръцете на британските избиратели. Все повече консерватори го смятат за начин за излизане от патовата ситуация, без да се рискува с нови избори, обяснява консервативната баронеса.