Британският туроператор "Хейс травъл" (Hays Travel) ще придобие всички 555 клона на фалиралия "Томас Кук" (Thomas Cook) във Великобритания, информираха ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.

"Хейс травъл" е най-големият независим туроператор в Обединеното кралство и е начело на консорциума на независимите британски туроператори "Хейс травъл индипендънс груп" (Hays Travel Independence Group). Към момента компанията вече е назначила на работа над 400 бивши служители на "Томас Кук".

"Ще надградим добрите неща, които "Томас Кук" направи през годините. Опитът на служителите на компанията пък ще ни постави в по-добра позиция за бъдещето", коментира пред "Скайнюз" Ирен Хейс, изпълнителен директор на "Хейс груп".

"Всички ние споделяме страстта към туристическата индустрия и искаме да продължим да предлагаме първокласно обслужване, да бъдем чудесно място за работа и за развитието на кариерите на хората ни", допълва тя. 

Основаната през 1841 г. компания "Томас Кук" обяви фалит на 23 септември, след като не успя да осигури нов кредит за погасяване на дълговете си. Финансовите проблеми, които туроператорът имаше от години, се засилиха на фона на конкуренцията от нискобюджетните авиолинии и услуги като "Еър Би Ен Би" (Airbnb).

Заради фалита около 20 000 души по целия свят загубиха работата си, включително близо 9000 във Великобритания.

След като банкрутът беше обявен, един по един започнаха да отпадат от пазара кловете на компанията в европейските държави. Началото даде полското подразделение на "Томас Кук", последвано от германското и австрийското. Две седмици след това фалира и официалният представител на компанията в България "Астрал холидейз". Според първоначалните данни кризата е засегнала над 50 български хотела, които не се знае дали и кога ще получат плащанията си от туроператора. Според експерти от бранша това застрашава тяхното съществуване.