Без да е поставил предпазна маста на лицето си, президентът на САЩ Доналд Тръмп направи вчера обиколка в център за разпределение на маски в щата Пенсилвания и обяви планове за попълване на американския стратегически запас от медицински консумативи, силно намалял заради заразата от коронавируса, предаде Ройтерс.

Тръмп се противопоставя на изискването да носи предпазна маска на обществени места, въпреки че президентската администрация издаде препоръки към американците да носят маски, а новите правила в Белия дом изискват служителите да са с маски на работното си място.

Президентът обиколи разпределителния център "Оуънс & Майнър", който според Белия дом е изпратил милиони маски N95, хирургически престилки и ръкавици на болници и хирургически центрове на цялата територия на САЩ.

По време на визитата представителите на компанията също бяха с маски, посочва Ройтерс.

През миналата седмица Тръмп посети обект за производство на маски в Аризона, където също не беше с маска, макар да каза, че е пробвал няколко.

Тръмп обвини администрацията на своя предшественик Барак Обама, че е позволила запасът от маски да бъде изчерпан. Президентът каза, че неговата администрация ще се опита да осигури запас, който да е достатъчен за три месеца, а не за период от една до три седмици.

Високопоставен представител на президентската администрация каза по-рано вчера, че целта на президента е до есента да попълни запаса с 300 милиона маски N95, така че да достигнат общо 1 милиард.
В началото на заразата с коронавируса в стратегическия национален резерв на САЩ е имало само 13 милиона маски N95.