Исканията за намаляване на ДДС от страна на различни сектори на икономиката се разрастват лавинообразно. 20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор искат спешна среща с премиера Бойко Борисов за обсъждане на диференцирана ставка на ДДС и за българските плодове и зеленчуци. По решение на правителството, по-точно еднолично на премиера, се сваля от 20 на сто на 9% ДДС на ресторантите в сектор "Туризъм", както и на книгите. От две седмици обаче партиите и в управлението, и от опозицията не спират да развяват идеи за намаляване на този данък. 

НФСБ внесе собствено изменение в Закона за данък върху добавена стойност, с което се предлага по-ниска ставка и за извършване на туроператорска дейност. От Българската асоциация за здраве и фитнес също отправиха искане днес да се плаща 9% ДДС, мотивирайки се с икономическата криза.

А както се вижда, на масата на преговори вече е и аграрният сектор. В открито писмо, изпратено до премиера и министрите на финансите и на земеделието, оттам отбелязват високия процент на ДДС за плодовете и зеленчуците (еднакъв за всички стоки и услуги иначе).

"20-процентната ставка на данъка за храните прави неконкурентна продукцията на българските производители в сравнение с внасяната от ЕС и от трети страни аналогична стока, влизаща в България регламентирано и нерегламентирано, често без ДДС, без документи и без проверка за безопасност от Агенцията по храните, твърдят земеделците, според които това е довело до практическо унищожаване на сектора и масова емиграция на хората от селските райони", се казва в позицията, цитирана от БНР.

Затова и 20-те организации се надяват за директен разговор с премиера Борисов, когото да се опитат да убедят, че намаляването на ставката за плодовете и зеленчуците няма да доведе до намаляване на приходите в бюджета, а само ще отстрани негативните практики за неплащане на ДДС и натиска на нелоялната конкуренция, оказван върху легалните производители, се посочва още в писмото на браншовите организации.