Китайската столица съобщи днес за леко увеличаване на броя на потвърдените нови случаи на заразени с коронавируса - 31, докато предишния ден те бяха 27, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Повечето от новите инфекции в града с население от 20 милиона са свързани с новото епидемично огнище, открито през миналата седмица на пазар за търговия на едро в югозападната част на града.

В Пекин временно се отменят спортните събития, както и събитията с много хора на открито. Музеите, галериите и библиотеките ще ограничат посетителите си до 30 на сто от капацитета си. В града и провинцията временно спира груповият туризъм. На жителите на някои квартали, където има висок риск от разпространението на заразата, е забранено да напускат столицата. Двете големи пекински летища отмениха голяма част от вътрешните си полети - повече от хиляда, съобщи Франс прес.

Още по-строго ще се следи за носенето на маски, спазването на дистанция и дезинфекцията. Част от кварталите около двата засегнати пазара са поставени под пълна карантина и хиляди хора ще трябва да бъдат тествани.

Прекратени са занятията в училище, всички детски градини са затворени, учениците минават отново на онлайн обучение, предаде ДПА. Временно се отлага подновяването на лекциите в за студентите. Забраняват се всички неналожителни пътувания извън Пекин, всеки, който иска да излезе от града, трябва да покаже, че има отрицателен тест за вируса.

В Китай новите случаи са общо 44, тоест се запазва нивото от последните няколко дни. Единайсет от новите случаи са на китайци, пътували в чужбина. Не се съобщава за нови починали, 252 души се лекуват, а 113 са изолирани и наблюдавани като предполагаеми или безсимптомни случаи.

Провинция Хейлунцзян въведе 21-дневна карантина за някои пристигащи от Пекин - от райони на китайската столица, в които се смята, че има средно или високо равнище на епидемична опасност, предаде ТАСС.