26 от 27-те нови случаи на COVID-19 в Шуменска област, установени във вторник, са в Каолиново. Това съобщи пред БНР кметът на общината Нида Ахмедов. Заболелите са от Каолиново, както и от селата Тъкач, Наум, Климент, Сини вир и Средковец. Сред заразените има и деца. 

Като според кмета заразата е тръгнала от 80-годишния фелдшер, който е обслужвал две села - Тъкач и Изгрев. 

За съжаление 16 юни е черна дата за общината. 27 души се оказаха положителни за коронавирус. Досега бяха 18, така че общата бройка стана 45. За съжаление, безотговорното поведение на един човек доведе до това положение”, обясни пред Нова тв кметът на общината Нида Ахмедов.

Нида Ахмедов припомни, че фелдшерът и неговата съпруга бяха приети за лечение в шуменската болница през миналата седмица, но преди два дни напуснаха доброволно лечебното заведение и сега са поставени под карантина в дома си в село Климент.

Двойката е транспортирана с линейка до селото. В момента са под карантина в дома си и се самолекуват. Кметът на селото проверяват спазват ли карантината през час. Според Ахмедов, няма недисциплинирани жители. Тествани са над 200 човека в общината, включително половината работници във фабрика „Каолин”. Там положителните проби са 9 и не се предвижда да затварят предприятието

По информация на БНТ фелдшерът лекувал свои пациенти, също заразени с COVID-19, с чай и аспирин. Предполага се, че медицинското лице е подценило опасността.

Областният управител на Шумен Стефан Желев обясни, че самият фелдшер не е ползвал предпазни средства. След като се разболял, в следващите си контакти предал заразата и на свои пациенти. Според Желев трябвало да му се търси наказателна отговорност заради безотговорните действия.

Кметът на Каолиново призовава хората, които са били в контакт с фелдшера, но не са били изследвани, да се обадят в администрацията, за да им бъде направен тест.

27-ият случай на COVID-19 в Шуменско през вчерашния ден е на пациент в Многопрофилната болница – Шумен, уточни БНР. Заразеният е от община Велики Преслав.