Ралоксифен - вече регистриран генеричен лекарствен продукт, използван за лечение на остеопороза, би могъл да се окаже ефикасно лекарство при леки или асимптоматични случаи на доказана инфекция с COVID-19.

Това се казва в разпространено днес чрез Еврокомисията съобщение на финансирания от ЕС консорциум Exscalate4CoV.

Консорциумът използва финансирана от Брюксел платформа за суперизчисления, която е една от най-мощните в света. Чрез нея било проверено потенциалното въздействие на познати вещества върху геномната структура на коронавируса.

„Предоставихме на Exscalate4CoV финансиране в размер на 3 милиона евро в подкрепа на неговата изследователска дейност. Приветствам обещаващите резултати, които консорциумът постигна в усилията си да помогне на обществото да се съвземе от кризата“, коментира Мария Габриел - еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Комисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон допълни, че Брюксел ще продължи да мобилизира всички налични технологии, включително изкуствен интелект, в борбата с коронавируса.

Като се опира на единствено по рода си съчетание от високопроизводителна изчислителна мощност и изкуствен интелект с биологични процеси, Exscalate4CoV обединява 18 партньори и 15 асоциирани членове. Сред тях фигурират центрове за суперизчисления в Италия, Испания и Германия, големи изследователски центрове, фармацевтични предприятия и биологични институти в цяла Европа.

Платформата има около 100 петафлопса изчислителна мощност. Това прави възможно проучването на поведението на молекулите с цел определяне на ефикасно лечение на коронавирус.

Консорциумът вече е провел виртуално изследване на 400 000 молекули посредством суперкомпютри. 7000 молекули са били преселектирани и подложени на по-нататъшни изпитвания „ин витро“. От тях са подбрани 100, а за 40 е установено, че са активни срещу вируса. Сред последните като най-обещаващ е идентифициран ралоксифен.

Констатациите на проекта сочат, че ралоксифен би могъл да блокира успешно вирусната репликация в клетките и така да задържи развитието на болестта, по-специално на ранните етапи на откриване или при асимптоматични случаи. Сред предимствата на продукта изследователите изтъкват високата степен на поносимост от страна на пациентите, както и неговата безопасност и добре установен токсикологичен профил.

Преди да се пристъпи към клинични изпитвания, като следваща стъпка Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) трябва да оцени новата потенциална употреба на ралоксифен. След като бъде одобрено, лекарството може бързо да бъде предоставено в значителни количества и при ниски разходи и да допринесе за смекчаване на въздействието от новите вълни на инфекция.