Европарламентът призова в резолюция за разрешаване на потенциалните конфликти на интереси на най-високо правителствено ниво и публикуването на имената на крайните бенефициери на средства от ЕС.

Тя е по повод вероятността, че чешкият премиер Андрей Бабиш продължава да контролира групата „Агроферт“ - един от най-големите бенефициери на евросубсидии в страната.

„За“ гласуваха 510 души. „Против“ бяха 53-ма, а 101 се въздържаха.

ЕП изразява съжаление, че Бабиш продължава да участва активно в изпълнението на бюджета на ЕС.

Докато официалното разследване на ЕС за конфликт на интереси по въпроса все още продължава, евродепутатите настояват, че висши членове на национални правителства, за които е потвърдено, че попадат в конфликт на интереси, трябва да разрешат този проблем. Те трябва да го направят или чрез отказ от своите бизнес интереси, без да кандидатстват за финансиране от ЕС, или чрез въздържане от участие във вземането на решения, които засягат техните интереси. Сред изходите на втория вариант е подаването на оставка.

Членовете на ЕП настояват Еврокомисията да създаде механизми за предотвратяване на конфликт на интереси, свързани с фондовете на ЕС. Правилата трябва да включват задължение за публикуване на крайните бенефициери на евросубсидии и тавани за получаване на директни плащания от физически лица.

Парламентът също така осъжда използването на клеветнически език и реч на омразата от страна на министър-председателя Андрея Бабиш срещу евродепутатите, участвали в мисията за установяване на факти в Чехия през февруари 2020 г. Тя бе за проследяване на докладвани нередности при управлението на средствата на ЕС.

Случаят

Официалното разследване на ЕК за конфликт на интереси на Андрей Бабиш продължава от януари 2019 г. През ноември 2019 г. всички плащания от бюджета на ЕС към компании, пряко или косвено притежавани от чешкия премиер, бяха прекратени.

През декември 2019 г. главният прокурор на Чехия поднови разследването за злоупотреби с еврофондове във връзка с „Щъркелово гнездо“ - един от проектите на „Агроферт“- Това стана след публикуването на доклад по темата от ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите.

„Агроферт груп” е конгломерат от над 230 компании с повече от 34 000 служители. Тя е създадена от Андрей Бабиш, който продължава да бъде неин действителен собственик и в качеството си на премиер.

Групата е един от най-големите бенефициери на субсидии от ЕС. Евродепутатите твърдят, че тя е получила близо 36,5 милиона евро селскостопански субсидии само за 2018 г. и още 16 милиона евро от кохезионните фондове на ЕС за периода 2014-2020 г.

В момента няма законодателство на ЕС, което да задължава държава членка да оповестява крайните бенефициери на евросредствата.