15:21 ч.: Новите случаи на коронавирус в САЩ скочиха до най-високото си ниво от два месеца

Сега броят им се върна там, където бяха в пика на епидемията, предаде Асошиейтед прес. САЩ съобщиха във вторник за 34 700 нови случая на вируса по данни на университета Джонс Хопкинс, публикувани в сряда. Само два предходни дни САЩ съобщиха за повече случаи: 9 април и 24 април, когато бяха регистрирани рекордни 36 400 случая.
Следващите няколко седмици са от решаващо значение за унищожаването на смущаващия нов взрив на коронавируса, заяви д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и заразни болести, пред Конгреса във вторник. Той призова хората да избягват тълпи и да носят маски - само часове преди президентът Доналд Тръмп без маско да говори пред масово събиране на негови млади привърженици във Финикс, Аризона, една от горещите точки на епидемията.

Фаучи и други висши здравни служители също заявиха, че не са били помолени да забавят тестването за вируса за разлика от твърдението на Тръмп миналия уикенд, че той е поръчал да се правят по-малко тестове, защото те разкриват твърде много инфекции. Тръмп каза по-рано във вторник, че не се е пошегувал, когато е направил тази забележка, пише АП.


 13:49 ч.: Президентката на Словакия беше поставена под карантина, след като неин сътрудник се оказа контактно лице 

Президентката на Словакия Зузана Чапутова отмени среща с австрийския си колега Александър Ван дер Белен и е поставена под карантина, след като се разбра, че член на кабинета й се е срещнал с лице с положителен тест за коронавируса, предаде Асошиейтед прес.
Президентската канцелария съобщи, че Чапутова ще остане под карантина в дома си до петък и междувременно се отменят всичките й срещи. Словакия е една от най-малко засегнатите от коронавируса страни, с общо 1607 случая и 28 починали, отбелязва АП.


12:02 ч.: Австрия предупреди гражданите си да не пътуват до Северен Рейн-Вестфалия 

Австрия издаде предупреждение гражданите й да не пътуват в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, след установено огнище на коронавирус в кланица там, заяви днес австрийският канцлер Себастиан Курц.
Стъпката поставя германската провинция в същата категория като италианската област Ломбардия, епицентър на коронавируса в Италия, предаде Ройтерс.
Огнище на коронавируса бе регистрирано в един от окръзите на провинция Северен Рейн-Вестфалия сред работниците от кланица и месопреработвателен завод на компанията "Тьонис" в град Реда-Виденбрюк, близо 600 от които са дали положителни проби за вируса, припомня агенцията.


9:18 ч.: Над 50 нови заразени с коронавируса през последното денонощие в Южна Корея 

Петдесет и един нови заразени с коронавируса са били потвърдени в Южна Корея през последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на здравните власти.

Минувачи с маски и чадъри в Сеул. Снимка АП/БТА

Това е най-високият брой за тази седмица. В понеделник южнокорейските власти съобщиха за 17 нови случая, а вчера - за 46.

Голяма част от новорегистрираните заразени живеят в Сеул и предградия на столицата.

Общият брой на потвърдените случаи в Южна Корея достигна 12 535.

Днес властите не съобщиха за нови починали от коронавируса. Броят на смъртните случаи в Южна Корея остава 280.

В понеделник властите констатираха началото на втора вълна на разпространение на коронавируса в страната.


9:09 ч.: Европа налага отново предпазни мерки срещу коронавируса, пишат световни медии 

Европейски страни налагат отново предпазни мерки срещу коронавируса след повторната му поява. Няколко държави последваха примера на Германия, която възстанови рестрикциите в окръзите Гютерсло и Варендорф, извежда в акцент френският в. "Либерасион".

Минувачи с маски в Лисабон. Снимка АП/БТА

Страната беше относително пощадена от пандемията от COVID-19, но Берлин се опасява от повторната поява на болестта, причинявана от новия коронавирус. Причината е в откриването на огнище на зараза в кланица на "Тьонис", представяна като най-голямата в Европа, с 6700 служители, повечето от които са българи и румънци, живеещи в пренаселени жилища - нещо, което допринася за разпространението на коронавируса.

Германия не е изолиран случай, отбелязва френското издание, като дава пример с наложените от Португалия ограничителни мерки в района на Лисабон, които влязоха в сила вчера. Събиранията на повече от 10 души отново са забранени, магазините и кафенетата затвориха врати, въпреки че с 1500 починали от COVID-19 до момента страната беше давана за пример за справяне с болестта в Западна Европа. 


8:46 ч.: Китай съобщи днес за 12 нови заразени с коронавируса 

Китай съобщи днес за 12 нови заразени с коронавируса през последното денонощие, предаде ДПА.

Мъж с маска се качва по ескалатор на мол в Пекин. Снимка АП/БТА

Това стана на фона на продължаващите признаци за затихване на откритото наскоро огнище на заразата в Пекин.

Седем от новите случаи са регистрирани в столицата, а два - в съседната провинция Хъбей. Останалите три са "внесени" от чужбина - два в Шанхай и един в провинция Шаанси.

Общият брой на заразените с новия коронавирус в Китай е 83 430. 4634 от тези хора са починали.

Общо 256 случая на зараза бяха потвърдени в Пекин, след като местен клъстър бе проследен на голям пазар на едро в югозападната част на града на 11 юни. Оттогава властите в китайската столица предприеха мерки за ограничаване на разпространението на вируса, като проведоха масово тестване, затвориха училищата, блокираха квартали и забраниха пътуванията без неотложна необходимост, отбелязва ДПА.


7:32 ч.: Близо 600 нови заразени с коронавируса и 19 смъртни случая на болни от COVID-19 в Германия 

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличи с 587 до 191 449, показват данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс.

Абитуриенти и техните роднини на церемония по завършването на берлинска гимназия. Снимка АП/БТА

В страната са починали още 19 болни от COVID-19. С това общият брой на смъртните случаи в Германия на хора, имащи причиняваното от новия коронавирус заболяване, достигна 8914.


7:21 ч.: Над 100 000 смъртни случая в Латинска Америка 

Починалите в Латинска Америка и Карибите след заразяване с новия коронавирус вече са над 100 000, съобщи Франс прес, като се позова на официални данни.

Заразени с коронавирус в спешното отделение на болница "Гилермо Алменара" в Лима, Перу. Снимка АП/БТА

От началото на пандемията в този регион са регистрирани над 2,1 милиона заразени. Най-засегнатите страни са Бразилия, Мексико, Перу и Чили.

В Бразилия има 1 145 906 заразени и 52 645 починали. Мексико регистрира 191 410 случая на заразяване, 23 377 от които са завършили фатално.


5:38 ч.: Първи смъртен случай на болен от COVID-19 за последния месец в Австралия 

Австралия регистрира първи смъртен случай на болен от COVID-19 за последния месец, предаде Асошиейтед прес.

Уличен готвач в Сидни, Австралия. Снимка АП/БТА

С това общият брой на починалите след зараза с коронавируса в страната достигна 103.

Властите в щата Виктория съобщиха, че мъж на 80 и няколко години е починал снощи. В щата са установени нови 20 инфекции.

От началото на епидемията в Австралия са се заразили над 7500 души.


3:45 ч.: Финландия отваря границите си за туристи от европейски страни с ниска степен на разпространение на коронавируса

Финландия обяви планове да отмени от 13 юли 14-дневната карантина за туристи от някои европейски страни, предаде Ройтерс.

Граничен пункт между Русия и Финландия на 17 март. Затварянето на границите въздейства неблагоприятно на региона Южна Карелия, към който годишно се стичат по 2 милиона руски туристи. Снимка АП/БТА

За целта в тези страни инфекциите с коронавирус не трябва да надвишават осем случая на 100 000 души за период от две седмици, каза министърката на вътрешните работи Мария Охисало.

Въз основа на данните за разпространение на коронавируса от вчера облекченият режим ще се отнася за Италия, Германия, Австрия, Гърция, Швейцария, Словакия, Словения, Унгария, Лихтенщайн, Хърватия, Кипър и Ирландия, посочи правителството.

Окончателният списък със страните ще бъде изготвен, когато наближи 13 юли. Сега Финландия допуска само свързани с работа пътувания.

През миналата седмица Финландия отмени ограниченията за туристи от съседните скандинавски и балтийски страни освен за Швеция, където има 118,8 инфекции на 100 000 души.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.