„Отнесени от вихъра“ се завърна в каталога на стрийминг платформата НВО Мах, придружен от надписа, че „отрича ужасите на робството“. Класическият филм от 1939 г. бе свален от новия стрийминг канал на „Уорнър брос“ на 9 юни след статия на сценариста на „12 години робство” Джон Ридли, публикувана в „Лос Анджелис таймс”, в която се казва, че „Отнесени от вихъра“ увековечава робството и възхвалява Юга отпреди Гражданската война в САЩ.

„Това е филм, който, когато не неглижира ужасите на робството, спира само за кратко, за да повтори някои от най-болезнените стереотипи за хората с различен цвят на кожата“, пише Ридли в статията си.

Темата за расизма стана особено актуална покрай смъртта на Джордж Флойд, задушен от полицай по време на арест в Минеаполис. В този контекст бе премахнат временно филмът „Отнесени от вихъра“. От НВО обясниха решението си с думите, че „тези расистки представи са били погрешни тогава, погрешни са и сега и ние имахме чувството, че ще бъде безотговорно, ако задържим заглавието, без да се разграничим от тях“.

Освен надписа, който сега върви преди филма, продукцията е придружена и от две видеа, които обсъждат историческия му контекст. В единия клип тв водещата и преподавател по филмово изкуство Жаклин Стюарт определя „Отнесени от вихъра“ като „един от най-устойчивите на времето филми“, но отбелязва, че начинът, по който са изобразени афроамериканците, е бил противоречив дори и по онова време.

Продуцентът Дейвид Селзник е бил наясно, че чернокожата публика ще бъде дълбоко притеснена от това как филмът разглежда темите за робството и от отношението към чернокожите персонажи, споделя тя. Стюарт казва, че „Отнесени от вихъра“ представя „белият Юг като свят на грация и красота, без да взема предвид бруталностите на системата на робството“.

Представянето на този свят през обектива на носталгията отрича ужасите на робството, както и неговите завети на расово неравенство“, отбелязва Стюарт.

Второто видео е едночасова дискусия за „сложното наследство“ на „Отнесени от вихъра“.

Филмът от 1939 г. с участието на Вивиан Лий, Кларк Гейбъл, Хати Макданиел и Оливия де Хавиланд разказва любовната история на Скарлет О’Хара (Лий), дъщеря на собственик на южняшка плантация в Атланта, и Рет Бътлър (Гейбъл), аристократ от Юга. „Отнесени от вихъра” е носител на осем награди  „Оскар”, включително за най-добър филм, най-добра актриса за Вивиан Лий, най-добър режисьор за Виктор Флеминг и за най-добра поддържаща актриса за Макданиел. Хати Макданиел става първата чернокожа актриса, носител на „Оскар”, благодарение тъкмо на този филм. Въпреки това не ѝ е позволено да седне заедно с останалите членове на екипа на вечерята в хотел Ambassador в Лос Анджелис, който упражнява сегрегация до 1959 г., посочва „Гардиън“.

"Площад Славейков"