Седемдесет години след началото на Корейската война, перспективата за мирен договор, с който да бъде сложен официален край на конфликта, изглежда по-далечна от когато и да било, като двете Кореи проведоха днес церемонии на ниско ниво на фона на засилилото се напрежение на полуострова, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Корейската война (1950-1953 г.) приключва с прекратяване на огъня, а не с мирен договор, като предвожданите от САЩ сили на ООН технически все още са във война със Северна Корея.

Южнокорейските лидери през 1953 г. се противопоставят на идеята за примирие, което оставя полуострова разделен, и не подписват съответно споразумение.

Планирано беше южнокорейските ветерани от войната да се съберат за отбелязване на годишнината, включително и на събитие, на което се очаква американският президент Доналд Тръмп и други международни лидери да отправят видеопослания.

Вестникът на севернокорейската управляваща партия излезе със статия на първа страница, в която призовава севернокорейците да вървят по същия път като хората, сражавали се, за да защитят страната.

"Минаха няколко десетилетия, но опасността от война не си е отивала от тази земя", написа вестникът, като обвини за това "враждебните сили", които искат да сразят Северна Корея.

Севернокорейци поднасят цветя пред паметник на падналите войници на Гробището на мъчениците от Отечествената освободителна война в Пхенян. Снимка АП / БТА

Преди две години интензивната дипломация и срещите между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и президентите на САЩ, Южна Корея и Китай засилиха надеждите, че дори ядреният арсенал на Севера да не бъде съкратен, страните могат да се съгласят официално да сложат край на техническото състояние на война.

Тези надежди обаче бяха попарени, след като Северна Корея заяви, че Съединените щати и Южна Корея продължават да водят враждебна политика и че Вашингтон оказва натиск на Пхенян да се откаже от нарастващия си арсенал от ядрени оръжия и ракети с голям обсег.

Поредица от последващи срещи и обсъждания на работно ниво не успяха да изгладят различията между двамата стари противници и Северна Корея възприе все по-конфронтационен тон, възобнови изстрелванията на ракети с малък обсег, взриви междукорейски офис за свръзка и прекъсна горещите комуникационни линии с Южна Корея.

Вчера Северна Корея заяви, че е решила да преустанови плановете за неуточнени военни действия срещу Южна Корея, но я предупреди да "мисли и действа мъдро".

Според историци жертвите на войната са около един милион военни и няколко милиона цивилни. Хиляди семейства са разделени, без да могат да общуват помежду си, от силно укрепената Демилитаризирана зона, разделила полуострова на две.

"Нерешеното състояние на Корейската война носи съкрушителни последствия за корейците, като се започне с разделянето на хиляди семейства и се стигне до крайната милитаризация на Корейския полуостров", казва Кристин Ан, международен координатор на WomenCrossDMZ - неправителствена организация, която настоява за мир в Корея.

Въпреки опасенията на мнозина в Съединените щати, южнокорейските представители активно настояват за край на споразумението за прекратяване на огъня, като изтъкват, че оценяват ролята на Командването на ООН, но съюзът на Южна Корея със САЩ трябва да еволюира с времето.

"Време е Корея да заеме централно място в поддържането на собствения си мир и сигурност, като бъде сложен край на сегашното положение на прекратяване на огъня и бъде установен перманентен мирен режим на Корейския полуостров", заяви вчера южнокорейският заместник-министър на външните работи Чо Сей Йон.