От регистрираните в Бургас 15 нови случая седем са на сервитьори в Царево, пристигнали преди ден от София, за да сервират на бала на местни абитуриенти, съобщи бТВ.

24 часа преди церемонията по завършване, управителят на заведението е направил тестове на служителите си. Балът е прекратен минути след началото, след като първите резултати стават ясни.

Абитуриентите са били изведени, а ресторантът е затворен за дезинфекция.

По настояване на кмета на Царево Георги Лапчев са взети повторни проби на сервитьорите с положителен резултат.

„Искаме да сме напълно сигурни какво се случва. Цялата ситуация е много странна, за това настояхме да се направят повторни тестове“, смята той

Вторите проби обаче, според управата на заведението, са отрицателни. 

Четири от останалите случаи в Бургаска област са в Несебър. Има две медицински лица, един лекар от Айтос и един санитар от Дом за възрастни хора.

През седмицата излезе изследване, че Южното Черноморие е незасегнато от COVID - 19. Тествани бяха 2300 души – местни жители и работещи в сферата на туризма. Резултатът показва, че под 1% от местните са се срещали със заразата и имат антитела.

Символичен старт на сезона беше даден в петък с пристигането на първия чартърен полет с туристи от Нидерландия и Белгия. Много от хотелите по морето обаче остават затворени. Тогава и кметът на Бургас Димитър Николов обяви намерението си да прати писмо до МВнР с искане да няма 14-дневна карантина и за туристи от държави извън ЕС, като основно става въпрос за руснаци, украинци и т. н.

Пандемията поставя под въпрос и фестивала „Арт фест“, който е запазена парка за Южното Черноморие.