Според енергийната министърка Теменужка Петкова България не се намира в хипотеза, в която е необходимо изпращането до Еврокомисията на нова нотификация за завършването на проекта АЕЦ „Белене“.

„Съгласно договора за „Евратом“ всяка една държава членка на ЕС, която възнамерява да изгради проект в областта на ядрената енергия или да измени такъв проект е длъжна да нотифицира, тоест да уведоми, Европейската комисия за това, което възнамерява да прави. Такова уведомление, съгласно чл. 42 от договора за „Евратом“, трябва да се направи не по-късно от 3 месеца, преди да започнат първите договори с доставчици или ако държавата членка изгражда сама със собствен ресурс един такъв проект, трябва да го направи не по-късно от 3 месеца, преди да е започнала същинската работа“, каза Петкова пред бТВ в събота.

„Към настоящия момент, в ситуацията, в която се намираме ние с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, не попадаме в нито една от тези хипотези“, добави тя.

„Ние нямаме задължението да уведомяваме ЕК, защото процедурата е само едно намерение и не се знае как ще приключи – може да приключи успешно, може да приключи неуспешно“, обясни Петкова. Ангажимент да уведоми ЕК има инвеститорът, както е направила НЕК през 2007 г. и е получено одобрение за проекта, който след това е спрян през 2012 г. След като бяха възобновени действията за търсене на възможности за реализация на проекта с решение на народното събрание . Тогава бе подготвена процедура така, както бе възложено от парламента и беше публикувана в официален вестник на ЕС, за да е възможно най-публична и прозрачна а седмица по-късно уведомих ЕК, без да има задължителен характер, каза Петкова. По нейните думи проектът е върнат в неговия статус преди спирането му, а по отношението на стрес тестовете като във Фукшима, има такава проверка направена през 2011 г., която доказва, че АЕЦ „Белене“ е издържал успешно.

В петък от „Демократична България“ поискаха оставката на Петкова с аргумента, че заблуждава, че нотификацията от 2007 г. е в сила. По бТВ в събота адвкота Албена Белянова повтори аргументите, че ще е необходимо ново одобрение от ЕС, въпреки твърдението на правителството, че това няма да се наложи. Тя допълни, че е изпратила въпроси за проекта към ЕС, след като е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата. „Тези медийни изяви на определени лица целят да направят определени внушения, които са, меко казан,и неверни. Истината е само една. Всеки може да си говори каквото си иска, но фактите и документите остават", отговори Петкова.

На запитване, отправено от Клуб Z в петък, от ЕК отговориха:

„Българските власти изразиха намерението си да изпратят допъление към нотификацията им от 2007 г., в случай че настъпи промяна в инвестиционния проект.

Службите на Комисията потвърдиха, че при всички положения се изисква нова нотификация за проекта (въз основа на чл. 41-43 от Договора за Евратом) поради настъпилите промени в първоначалния проект, еволюцията на международните стандарти за сигурност и факта, че законовата рамка на Евратом е доста променена и засилена от 2007 г. насам, когато Еврокомисията огласи своята гледна точка за проекта за АЕЦ „Белене“.

След нотификацията службите на Комисията ще могат да направят своята всеобхватна оценка на новия проект и дали той изцяло спазва Договора за Евратом и неговото вторично законодателство.“

"Отвратена съм от това, което чувам"

"Отвратена съм от това, което чувам." Така реагира министърката по повод обвинението на Цветан Цветанов, че тя, Бойко Борисов и Томислав Дончев са зависими от Русия. Винаги сме защитавали националния интерес, отчете Петкова.

България строи терминал за втечнен газ в Александруполис, за да можем да внасяме синьо гориво от Алжир и САЩ. По думите ѝ всички енергийни проекти защитават българския интерес. Тук не става въпрос за „Турски поток“, а за „Балкански поток“, и е имало вероятност той да минава през Гърция и ако това беше станало, как щяхме да обясним на хората пропуснатите ползи за България, попита Петкова.

Петкова коментира и намерението на Цветан Цветанов да основе нова партия, отбелязвайки, че България е демокрация, а това ще направи ГЕРБ по-силна и успехът на политическите сили се мери на избори.