В началото на седмицата известният анализатор Мин-чи Куо обяви, че следващият iPhone 12 няма да има зареждачка и слушалки в кутията. Вместо това те ще се продават отделно.

Интернет избухна в последните дни с възмутени коментари от феновете на Apple, които считат, че при цени, започващи от 1000 долара, изваждането на два ключови компонента от комплекта е недопустимо.

Засега от компанията не са коментирали, и много други анализатори считат, че това е просто слух. Мин-чи Куо обаче рядко греши в предвижданията си за бъдещи продукти на Apple.

Предимствата за американския техногигант са ясни - по-голяма печалба, по-евтини доставки, преминаване към бъдещ iPhone без входове и изходи. А премахването на слушалките ще окуражи хората да си купят по-скъпите (и по-добри) безжични AirPods

iPhone 12 обаче по всяка вероятност ще включва USB-C конектор и кабел в комплекта.

Според еколози обаче решението може да е позитивно и за потребителите и планетата като цяло - всяка година се изхвърлят стотици хиляди зареждачки за смартфони, много от които работещи и ползваеми за всякакви модели.

Няма принципен технически проблем човек да ползва зареждачка на Samsung, Huawei, Sony, на стар iPhone или дори универсална такава. Единствено проблем може да се създаде, когато се употребява високоватова зареждачка (някои китайски смартфони вече имат такива с 60W, базовата на iPhone е 25W) със смартфон, който не поддържа толкова бързо зареждане.

При наличието на кабел (което няма шанс да се промени), всеки може да зарежда смартфона си и в USB вход на компютър, лаптоп, външна батерия. 

Премахването на възприети като задължителни аксесоари обаче едва ли ще се хареса на повечето клиенти. Не помага и фактът, че базовата зареждачка на Apple е 30 долара, същата е цената и на базовите слушалки EarPods.