Чатовете, за които говори покуратурата - между бизнесмена Пламен Бобоков и - предполага се - президента Румен Радев, не са секретни.

"Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат - това е да публикува пълния чат. В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал, за да се отвлече вниманието към президентството оттам, където са тежките проблеми в управлението на държавата."

Това заяви държавният глава пред журналисти във Велико Търново, където е на посещение.

"Упоритият отказ да се разследват фрапантните скандали, които вече оттекват и в чужди медии, и в чужди служби, показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта", заяви Радев.

Повод за въпросите по темата бе съобщение на прокуратурата от вчера, дошло след интервю на Бобоков за бТВ, в което твърди, че няма записан телефонния номер на президента в телефонния си апарат. Последва "порция" извадки от комуникацията на бизнесмена с "лице с имунитет", но със заличено съдържание на самите съобщения.

В същото интервю Бобоков показа и разменени писмени реплики между него и премиера Бойко Борисов. Държавното обвинение не е пускало подобна информация досега, докато води дело за "търговия с влияние". По него до момента няма привлечени обвиняеми. 

Румен Радев още вчера призова прокуратурата да публикува всичко налично. По-рано днес началникът на кабинета му Димитър Стоянов намекна, че ако държавното обвинение не направи нищо по въпроса, това може да направи държавният глава. Попитан ще пусне ли той чатовете в пълнота, Радев отговори: 

"На ход е прокуратурата. Аз не виждам какво ги смущава там, след като погазиха и Конституцията, и законите, и презумпцията за невинност, и личната кореспонденция, и следствената тайна. Не виждам какво ги притеснява да публикуват целия чат."

И беше категоричен, че не се притеснява от публикуване на информацията в цялост - "защото няма никакви злоупотреби". Че няма нищо нередно ще се види, ако кореспонденцията бъде публикувана, категоричен бе Радев. 

Преди това в живо предаване във фейсбук премиерът Бойко Борисов отказа да отговаря на въпроси по актуалните теми, настоявайки пред журналистите, че това, че стои заводи, пътища и суперкомпютър, са важните новини. Декларира, че не води войни.

Попитан дали би търсил сближаване и единна политика между институциите, Румен Радев отвърна:

"Нали не си представяте, че ако се прегърнат премиер и президент, това ще реши проблемите на България? Проблемите на България ще се решат по друг начин - прозрачност, отговорност, отчетност, унищожаване на корупцията, стимулиране на бизнеса, който осигурява високотехнологични производства, съвременен мениджмънт и въпреки всички проблеми успява да изнася, да реализира продукция, който внася данъци. Но няма да подкрепям бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила. Това трябва да се изчисти с правителството." 

Държавният глава обясни, че работата и на посланиците, и на президентите е да защитават и промотират честния национален бизнес и той това и прави. Затова винаги когато е възможно, пътува с големи бизнес делегации в чужбина. 

По отношение на казуса с храма „Света София“ в Истанбул и желанието на турската власт той отново да стане джамия, Радев отбеляза, че няма как да се месим в работата на съда в южната ни съседка, но „Света София“ трябва „да стане едно място за културна близост, за духовно единение и близост на културите, но да не се посяга на историята на тази църква“.