Бизнесменът Пламен Бобоков е имал SMS комуникация за либийския кораб не само с президентския секретар Пламен Узунов, но и с премиера Бойко Борисов, твърди Бобоков. Бобоков и Борисов дори са се срещнали и са разговаряли за БАДР, като след това министър-председателят предприел "адекватни мерки".

Това заяви самият Бобоков, обвиняем към днешна дата по т.нар. афера с италианския боклук, в ефира на бТВ. И показа SMS, разменяни с лице, именувано в телефона му като B.Borisov. Които започват така: "Добро утро, бос!" - от Бобоков към предполага се премиера. Датират от 31 март миналата година.

След това Бобоков продължава: "Задава се голям проблем с Либия! Моля те да се видим за 10 мин. и ти да си прецениш? Много те моля, въпросът е много сериозен!!! Аз от утре до 9-ти няма да съм в БГ, затова давам зор!" В отговор Borisov е попитал за какво става въпрос с репликата: "Kakvo e stanalo?"

Бизнесменът му казал, че се отнася до БАДР. Последвала кратка среща, при която Бобоков обрисувал проблема с "арестувания" от България кораб.

Срещнахме се, видяхме се, обясних. Предприе адекватни мерки, обади се на премиера Сарадж (Файез ал Сарадж) - заяви Бобоков.

Уточни, че наричал Борисов "бос" като "бос" на държавата. "Очевидно се познаваме отдавна", допълни. Но не били близки.

Бобоков пак заяви, че интересът му към либийския кораб е "опит да спаси България от международен скандал" за отвличане на плавателния съд. Защото имал бизнес интереси в Либия. "Губя възможности", посочи. И в предишни свои участия е заявявал, че е въпрос на време България да бъде определена от ООН като пиратска държава заради този случай, а това не било в негов личен интерес, правейки бизнес с тази страна. Както е известно, корабът БАДР е бил част от комуникацията между Узунов и Бобоков, като SMS между двамата по този повод се разпространяват от прокуратурата.

Днес Бобоков заяви, че в случая "БАДР" става въпрос за "мафия" и допълни, че от прокуратурата трябва "да си свършат работата, стига само са се занимавали с холивудски продукции". Отрече също така да е комуникирал с президента Румен Радев, каквито намеци има.

Още в началото на интервюто бизнесменът обяви, че се намира под "страшен стрес" заради "впрягане на всички канали за масово втълпяване", визирайки порциите "доказателства", пускани от държавното обвинение в публичното пространство. Заяви, че съжалявал, че дал всичките си кодове за достъп до електронните си устройства с оглед поведението на прокуратурата. Самият арест бил като при "крими екшън" - "все едно идват да арестуват наркобосове". Бобоков заяви още, че с публикуването на информация от досъдебното произиводство се нарушават правата му. 

"От 66 тома с доказателства в 64 не се споменава никъде моето име" - посочи още.

И допълни:

"Липсата на доказателства срещу нас е причината за тази истерия в прокуратурата. Безумни снимки, безумни чатове - всичко това е, за да се втълпи какви лоши хора са Бобокови."

След което на свой ред атакува Иван Гешев, като посочи, че "г-н Гешев може да има много сериозни обвързаности, като гледам какво се случва в страната, за които можем само да гадаем".

Вчерашният туит на главния прокурор Иван Гешев, който внушава чрез снимка на боклук край Червен бряг с логото на компанията на Бобокови "Монбат" и с коментара си, че бизнесмени тровят въздуха, Бобоков коментира така:

"Абсурдно, това е абсурдно. Ако намерят случайно бутилки от "Шел", ще съдят "Шел" за замърсяване на природата ли?"

"Приемам го като злонамерено внушение. Аз съм баща на три деца, брат ми също, и ние цял живот сме се борили срещу замърсяването. Нямаме нито един акт."

Бобоков отново заяви, че бизнесът му няма общо с италиански боклуци. "Рециклирането е сложен процес, ние имаме заводи за цялостно рециклиране на акумулатори. Усвояваме 94,5%. Останалите се предават за съхранение или утилизация. Ние нямаме никакви отпадъци. Всякакви неща, които са се открили - да се търсят откъде са", допълни по повод на новооткритото вчера сметище край Червен бряг.

Бобоков отново отрече да е кадрувал за назначения. Препоръчвал "стойностни хора". И не виждал нищо укоримо в комуникацията между бизнес и държавна администрация.