След проектантите на спорното укрепително съоръжение, което ще бъде основа за хотел, днес и инвеститорът и строителят излязоха с позиция. "Алепу вилидж" и "ГБС Турс" изразяват готовност да предоставят проекта за бъдещия курортен комплекс - нещо, за което обществеността призовава от миналата година, когато започнаха изкопните работи.

Двете компании, втората от която е дъщерна на "Главболгарстрой", обаче щели да направят това, когато свърши проверката на институциите, възложена им от Върховната административна прокуратура. 

До тази проверка пък се стигна, след като стана ясно, че за година и половина е издигнато въпросното съоръжение за укрепване на свлачището на т.нар. Шофьорски плаж до езерото Алепу, но то подозрително прилича на хотелски комплекс. Това предизвика брожения, стигна се до намесата и на премиера Бойко Борисов, започнаха проверки на Община Созопол, РДНСК и ДНСК. Строителният контрол не откри нередности.

Тази сутрин архитектът по проекта Ангел Захариев от "А и А архитекти" (A&A Architects) обяви, че клетките, наподобяващи хотелски стаи, ще останат под земята и няма да се ползват като помещения към комплекса, а единственото им предназначение е да поемат земната маса. Този етап от проекта е изпълнен и за него има издаден Акт 16.

Захариев разкри още, че хотелът, който ще се разположи върху укрепителната конструкция, ще е на три етажа - два етажа и един подпокривен, а височината му е 10 метра.

Ето какво гласи краткото съобщение от "Алепу вилидж" и "ГБС Турс": 

"Във връзка с разразилите се дискусии относно строителството в местността "Алепу", от името на собственика на имота "Алепу Вилидж"„ и от името на носителя на правото за строеж "ГБС Турс" сме длъжни да заявим, че:

Изпълнените към момента дейности по проект "Алепу Вилидж" с разрешение за строеж, са само и единствено в рамките на първи етап от одобрения инвестиционен проект, а именно укрепително съоръжение. Същите отговарят напълно на действащата към момента нормативна уредба.

В тази връзка, приветстваме публично инициативата съответните държавни институции да извършват проверка относно законността на строежа, като от наша страна оказваме пълно съдействие на контролните органи.

С настоящето писмо заявяваме и нашата готовност публично да представим проекта, след приключването на започналата проверка от Върховната административна прокуратура и да отговорим на всички поставени въпроси."

Предисторията

През 2005 г. (при предишния кмет на Созопол, когато Панайот Рейзи е председател на общинския съвет) общината апортира в "Алепу вилидж" 34% от капитала на фирмата под формата на "изоставени ниви", написа в свое разследване сайтът "Биволъ" през 2015-а. Нивите са на първа линия до плажа. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв., или по 40 лв./кв. м. Предметът на дейност на дружеството е "изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство".

По същото време апортът е оформен като кредит с ипотека, като кредитодател е община Созопол, а задължени лица се явяват "Алепу вилидж", "Интел БФ" ООД и "Черноморска лизингова компания". Всички тези фирми са свързани с едни и същи лица.

Две години по-късно община Созопол продава на "Алепу вилидж" АД различни идеални части в четирите имота. Сделката е вписана без материален интерес, което е твърде странно. А през 2008 г. ипотеката за терените е заличена, като от Имотния регистър се вижда, че "Алепу вилидж" е наплатила на общината още 1 369 081 лв. Така средствата, влезли в общината от "изоставените ниви", достигат 2 594 281 лв.

На 15.07.2008 г. "Черноморска лизингова компания" ЕООД прави предложение на Общински съвет–Созопол да изкупи 15% от капитала на "Алепу вилидж" АД на цена от 500 000 евро. В крайна сметка на 12.09.2008 г. местният парламент решава да се откаже от предложението, но пък приема това на Панайот Рейзи да се продадат всичките 34% на общината в "Алепу вилидж" на близката офшорка "Новастар холдинг".

"В предишния общински съвет, ако сме знаели, че ще дойде такъв момент, нямаше изобщо да апортираме земята. Тук съм стигнал до това решение, защото за мен тази земя е износена и по-добре е да пристъпваме към изчистване на такива отношения, отколкото да пипаме други терени", обосновава се през септември 2008 г. вече кметът Рейзи (сега бивш и подсъдим).

Сделката с "износената" земя в крайна сметка е изгодна за "Алепу вилидж". В разгара на имотния бум фирмата се сдобива със златни терени до плажа срещу 44 евро/кв. метър. При това без да се смятат идеалните части, придобити от общината гратис. Против се обявяват само трима общински съветници. По думите му цената за такъв терен е била около 100 евро на квадратен метър. А общината е продала за двойно по-малко.

Брегоукрепването е първият етап от изграждането на два курортни комплекса на площ от 20 дка - "Алепу вилидж" и "Алепу бриз вилидж", като по план трябва да има хотел и пред издигнатото геозащитно съоръжение, буквално на 30 метра от морето. От "ГБС турс", че съоръжението било трудоемко и трудно за изпълнение финансово - над 1 милион лева. "ГБС турс" спечели през 2017 г. и концесията на плажа за срок от 20 години. Компанията е и собственик на намиращия се в близост комплекс "Св. Тома".