Кметът на Русе Пенчо Милков (БСП) е с коронавирус. Диагнозата потвърди самият той във фейсбук и отново призова гражданите да спазват противоепидемичните мерки. 

Тази трудна за мен година очевидно е отслабила имунната ми система и днес научих, че ще трябва да се преборя с COVID-19. За един кмет не е трудно да прихване болестта при многобройните контакти, които работата ни налага. Вярвам, че ще се преборя с вируса. 
Днес повече отвсякога призовавам русенци да спазват мерките за безопасност и предписанията на лекарите,
написа кметът.

От местната администрация съобщиха, че Милков е почувствал симптоми и веднага е бил тестват Този следобед е излязла положителната проба, установено е, че има и пневмония и беше приет в Белодробната болница в града. 

Работата на общината продължава, а кметът ще продължи да изпълнява функциите си дистанционно по време на карантината си. Всички контактни с него в общината ще бъдат подложени на тест за вируса. 

По-късно стана ясно, че двама от заместниците на Милков също са с коронавирусна инфекция. Направените PCR тестове на Златомира Стефанова и Енчо Енчев са положителни. Това съобщиха от РЗИ днес веднага след излизането на резултатите. Двамата са в добро състояние и без оплаквания и вече са им връчени предписания за задължителна 14-дневна карантина. Продължава издирването и тестването на всички, контактували със заразените. Пробите на другите двама заместник-кметове – Магдалина Илиева (Устройство на територията) и Димитър Недев (Комунални дейности), са отрицателни. Тъй като обаче са сред контактувалите с Пенчо Милков лица, те също са под карантина за следващите 2 седмици. Сред определените като контактни лица и поставени под карантина, са още секретарят на общината Димитър Генков, вр. изп. длъжността главен архитект Весела Иванова, директори на дирекции и др.

Петима заразени полицаи в криминалната полиция на Пловдив

По-рано днес се разбра, че разпространение на коронавирус има и в отдел „Криминална полиция“ в Пловдив. Още 5 са заразените дознатели, съобщиха от областната дирекция. Така случаите стават общо 6, като новите 5 пациенти са открити сед тестване на контактните 25 души в дирекцията. Всички заразени служители са в отпуск и са се изолирали вкъщи.

Почина четвърти пастор от сбирката в Перущица

От областия оперативен щаб в Пловдив съобщиха още през деня, че четвърти евангелистки пастор е починал от COVID-19. 47-годишният проповедник от пловдивското село Костиево е бил интубиран в продължение на две седмици. 

Общият брой на пациентите с COVID-19 в Пловдивска област достигна 279. От тях в общините: Пловдив – 147, Карлово – 10, Кричим – 19, Хисар – 2, Родопи – 42, Стамболийски – 14, Калояново – 1, Перущица – 17, Раковски – 6, Марица - 4, Асеновград – 9, Брезово – 1, Куклен – 3, Садово – 4.