"Премиера сме го виждали във всякакви роли - като полицай, като шофьор на собствения си автомобил, сега го виждаме като ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол). Това говори за унищожаване на управленските системи – ако в нашата държава само той може да спре строителството..."

Така бившият регионален министър Костадин Паскалев коментира казусите с изграждането на чакълена пътека при Рилските езера и с "подпорната стена хотел" при езерото Алепу - и двата проекта към момента са спрени след личната намеса на Бойко Борисов.

На въпрос каква ще е съдбата на Рилските езера, Паскалев отвърна с ирония:

"Не мога да ви кажа каква ще е съдбата. Нали имаме Господ, който решава. Т.е. Бойко Борисов, извинявайте."

По думите му "всичко, което става в околната среда на България, начинът, по който се вземат решенията, и начинът, по който се управлява, говори за едно-единствено нещо - унищожени държавни системи за управление". Паскалев приведе пример: по въпроса с Рила отношение имат и ръководството на националния парк, и местната екоинспекция, като и двете структури са подчинени на Министерството на околната среда и водите.

"Тук става въпрос за нещо абсурдно - две институции, подчинени на едно и също министерство, допускат един абсурден проект, който се реализира в един национален парк. При тази ситуация е абсурдно да няма екологична оценка, която да каже дали е относима към опазването на околната среда реализацията на подобен проект или не", посочи ексминистърът в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Според Паскалев самата идея за полагане на чакъл като екопътека е "нецелесъобразна" и показва как се усвояват европейските средства в България.

"Ако отворите така хвалената платформа ИСУН, където са обявени всички отворени за кандидатстване проекти, ще видите, че голяма част са целеви - насочени към държавни институции - не към бизнеса, не към общините, не към изграждане на жизнена среда, а към някакви проекти, които се усвояват от държавната администрация", посочи той. 

И допълни: "Министерският съвет даде около половин милиард на общините на тези, които им харесват, без критерии. Хубави очи имат, красиви са, кметовете, общинските съветници са послушни и т.н. Три четвърти милиарда даде за строителството на магистрала "Хемус", един милиард даде за ВиК холдинга... Вие чули ли сте нещо да се е случило там? Някакви ВиК инфаструктури да са изградени? Дотук станаха 2,5 милиарда. 2 милиарда даде за самолети - станаха 4 милиарда. Обаче когато стане въпрос за изграждането на общинските пътища, за изграждането на улиците на кв. "Манастирски ливади", тогава пари нямаме. Извинявайте, кое е по-полезно за гражданите?" Последното бе по повод най-пострадалия от снощните наводнения столичен квартал "Манастирски ливади".

По повод строежа на Алепу Паскалев припомни, че общите устройствени планове и подробните устройствени планове се съгласуват с редица институции и се одобряват, в т.ч. от МОСВ, от местната власт. Макар продажбата на терените при Алепу да е осъществена преди повече от 10 години, Паскалев припомни, че бившият вече кмет на Созопол Панайот Рейзи бе кмет на и ГЕРБ.

"Г-н Рейзи не беше ли кмет на ГЕРБ? Значи при тяхното управление се дава разрешение и при тяхното управление г-н Борисов казва, че ще стане къщичка за птици", заяви ексминистърът.

По думите му, "ако законът не позволява да опазиш околната среда, тогава променяш закона".

"Винаги в България, когато се правят подобни проекти, има опит да се пригоди инвеститорският интерес към законодателството. Но водещ е инвеститорският интерес, а не общественият", каза в заключение.

Според него сега инвеститорът има право да съди държавата "за такова поведение".

Относно вътрешните войни в БСП и предстоящия избор на председател Паскалев не отговори категорично дали той самият ще се кандидатира за поста. Категоричен е обаче, че сблъсъкът за лидерство трябва да е между идеи за решаването на проблемите в България, а не между конкретни личности. Попитан дали според него Корнелия Нинова ще запаси мястото си, Паскалев отговори – по-скоро да.