В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк "Росенец" край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. 

Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние. 

Това е кратката реакция на службата, след като днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови сподвижници акостираха на брега до вилата край "Росенец", наричана "летния сарай" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Но мъже ги пресрещнаха, стигна се до спречкване и избутване на Иванов и компания обратно в морето. После дойде полиция. Мъжете не се легитимираха.

Макар официално никоя структура да не го признава заради ангажимента за пазене на тайна, знае се, че Доган е един от хората, които са пазени от НСО заради "конкретна застрашеност", при това от години. Той попада в кръга от лица, на които се полага държавна охрана заради заплахи като "важни за националната сигурност", както пише в законовия текст, на основание на който е пазен. 

От съобщението на НСО не става ясно дали в днешния сюжет става дума за служители на службата. Поне двама от участвалите обаче са били служители на НСО, показа проверката ни. Дали са такива и към настоящия момент, или вече са "частна охрана" на Доган - засега не е известно. 

Цитираният в съобщението на службата параграф от Правилника за прилагане на закона за НСО съдържа списък с обектите, които охранява. Сред тях имението в "Росенец" не фигурира, което идва да рече, че гардовете от видеото на Иванов или не са служители на НСО, или са в нарушение.

Социалните нужди на Националната служба за охрана се обслужват от предоставените и за ползване и управление обекти - публична държавна собственост:

1. бази в местността Траката и в комплекс "Сандрово";

2. Учебно-възстановителен център на язовир "Искър".

(3) (Отм. - ДВ, бр. 100 от 2018 г., в сила от 4.12.2018 г.)

(4) Националната служба за охрана осигурява за сметка на своя бюджет охраната на стопанство "Евксиноград", обект "Шабла", комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А" Правителствена зала на летище София.

"Дондуков" 2: Изпълнителната власт решава

На практика изпълнителната власт решава кой е нуждае от охраната на НСО, а президентът осъществява общо ръководство и контрол върху дейността на службата. Така и от "Дондуков" 2 коментираха днешната ситуация след запитване на Клуб Z - без да се навлиза в конкретика.

"Информация за действията на НСО могат да дадат единствено от службата. Съгласно Закона за НСО контрол над дейността на службата се осъществява чрез постоянна комисия към Народното събрание. Напомняме, че съгласно същия закон президентът осъществява общо ръководство и контрол върху дейността на НСО единствено чрез назначаване на началника на службата след съгласуване с Министерския съвет и на заместниците му, повишаване във висше офицерско звание и утвърждаване на основните структурни звена и общия числен състав (чл. 7). 

Решението кой да бъде охраняван се взема от комисия, в която участват председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", главният секретар на Министерството на вътрешните работи и началникът на НСО (чл.23,ал.2). На практика дали някой се нуждае от охрана решава изпълнителната власт в лицето на МВР и ДАНС, които разполагат с информация за застрашеност. НСО изпълнява възложените й функции по охрана", заявиха оттам.