Няма я лявата алтернатива в обществото – така бившият председател на БСП Михаил Миков коментира кампанията за избор на нов лидер на партията. В интервю за бТВ той разкритикува настоящата председателка Корнелия Нинова, а и основния претендент за нейния пост Кирил Добрев.  

Тази битка за председателското място не се превръща в битка за идеи, БСП загуби левия си образ, тя е трудно различима. Става място за междуличностни битки и обвинения, коментира Миков. 

Той спомена и изнесения запис от охранителни камери в сградата на БСП на „Позитано“ 20, където Кирил Добрев се спречка с друг социалист. И нареди случая с Добрев до други „мръсни игрички“.

„Нинова ще остане начело, но с цената на какво? Това е страшно много изгубено политическо време, БСП не успя да стане лявата алтернатива на България.“

„Добрев беше заместник на Нинова. Те изпълняваха една и съща политика. Няма ясна рамка на разграничение между тях“, коментира Миков. 

По думите му лидерката на БСП бяга от финансовите отчети. Той добави, че според Сметната палата БСП има дефицит от 6 млн лв. за 2019 г., а през 2020 г. е спряна и субсидията. Въпросът е как действа партията в такава ситуация, как хората осъществяват политическа дейност, попита той. 

Бившият председател на Народното събрание прогнозира, че при следващи избори ще има сегментиран парламент: „малко ще вземе Мая, малко Слави, ще има нови спасители“.

Липсата на политическо мнозинство ще доведе до политически скандали. Няма ясна политическа консолидация, добави той.