Румънският премиер социалдемократ Виктор Понта води след края на първия тур на президентските избори, предаде АФП. Такива бяха и прогнозите.

Според 4 различни екзитпола в първия час след приключване на вота преднината му пред най-сериозния му съперник е между 6 и 10 на сто.

Втори, както се и очакваше, е етническият германец и кандидат на Християнлибералния съюз Клаус Йоханис, който като кмет превърна в бижу трансилванския град Сибиу.

Клаус Йоханис поздравява свои привърженици.

Двамата ще се явят на втори тур на 16 ноември.

Изборите са ключови за втората след България най-бедна страна в ЕС, отбелязват анализаторите. Те бележат и края на епохата на непрекъснато забърквания в скандал президент Траян Бъсеску, който бе във война с Понта. Бъсеску приключва своя втори и последен разрешен от конституцията мандат.

Последната кампания бе изключително агресивна и изобилстваше с груби нападки, отбелязва БНР. Дори сега нямаше нито един дебат между кандидатите. Причина за безпокойството е централното място, отредено на президента в румънския политически живот. Държавният глава на северната ни съседка има най-много правомощия в ЕС след този на Франция.

Румънският президент номинира премиера, има влияние върху тайните служби и може да назначава висши държавни служители, включително в съдебната власт.

Клаус Йоханис заяви, че ако спечели, възнамерява да работи с друг премиер, т.е. ще смени Виктор Понта.

Румънка гласува в първия тур на президентските избори.

От друга страна, при победа на Понта се очаква Социалдемократическата партия - наследничка на някогашните комунисти, да съсредоточи прекалено много власт, имайки и премиер и президент. Някои анализатори считат, че това би могло да постави под въпрос успехите на Румъния в областта на независимостта на правосъдието. Този проблем е главната пречка за влизането на страната в Шенген.

Самият Понта е бивш прокурор. Съществуват също така опасения, че ако той стане президент, борбата срещу корупцията да замре.

Кампанията бе белязана и от обвинения в корупция срещу съпартийци на Понта. Освен това, Траян Бъсеску го обвини, че е бил агент на външното разузнаване в периода 1997-2001 г.

Който и да спечели втория тур на 16 ноември, може да се стигне и до неговото повторение, но с участието на заелия третото място на първия.

Причина е, че два дни по-късно - на 18 ноември, Върховният касационен съд трябва да се произнесе по въпроса дали Клаус Йоханис изобщо е имал правото да се кандидатира за президент.

Дело за несъвместимост срещу него бе заведено още през септември от Националната агенция за прозрачност. Според нея докато е бил кмет на Сибиу, той е бил в нарушение на закона и представител на общината в борда на директорите на две големи компании. А уличените в несъвместимост нямат правото да заемат никакви държавни длъжности в продължение на три години. Което ще означава, че Йоханис изобщо не е трябвало да се явява на изборите.

Върховният касационен съд на два пъти отлага решението си по жалбата, заведена от Йоханис. Националната агенция за прозрачност настоя решението да бъде ускорено и да бъде взето преди първия тур. В крайна сметка обаче съдът определи крайната дата 18 ноември.

Стотици румънци извиха опашки пред секциите за гласуване в Молдова.

Същевременно десетки хиляди румънци в чужбина днес с изненада научиха, че нямат зда могат да гласуват. Причина бе намаляването почти наполовина на избирателните секции зад граница в сравнение с предишните избори, предаде БНТ. В редица градове в Европа, където има румънски общности, се извиха километрични опашки на хора, поискали да гласуват за президент на страната.

Световноизвестният бивш румънски тенисист Йон Циряк, който днес е един от най-богатите бизнесмени, заяви, че е бил принуден да лети до родината си, за да гласува. Той нямал възможност да направи това в Париж, където живее.