Нахлуването на спецпрокуратурата и полиция в сградата на президентството, обиските и последвалите арести на двама от хората на държавния глава бяха остро разкритикувани от представители на граждански организации и политически партии. Като акцентът в коментарите беше, че по този начин се погазва правовият ред, конституционните норми. А някои дори определиха безпрецедентните действия на прокуратурата като преврат и погазване на Конституцията.

Христо Иванов: Прокуратурата окончателно се обяви като бухалка в ръцете на Пеевски и Доган

"За мен няма никакво съмнение, че това, което гледаме, е окончателното обявяване на прокуратурата като бухалка в ръцете на Делян Пеевски и Ахмед Доган."

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира днешните действия на прокуратурата в президентството. Той е напълно убеден, че има пряка връзка между вчерашните изявления на президента Румен Радев и днешната акция на "Дондуков" 2. "Президентът вчера направи важна стъпка за разкриване на омертата, казвайки, че тези гардове са от НСО, и поемайки политическата отговорност да каже, че НСО не трябва да охранява повече Пеевски и Доган", коментира още Христо Иванов.

Според юриста и специалист по конституционно право Атанас Семов "подобни действия без достатъчна публична аргументация, която да налага подобни репресивни действия, не могат да бъдат предприемани в държава, имаща претенциите да е правна". Той също смята, че днешните действия на прокуратурата са директен отговор на позицията, която зае президентът вчера, и като "продължение на танца с прокуратурата от края на миналата година".

Според юриста доц. Атанас Славов действията на прокуратурата от конституционна гледна точка са преврат

Ето и неговия коментар пред "Дарик радио":

Ще коментирам преди всичко от конституционна гледна точка. Президентът има абсолютен имунитет по Конституция от наказателно преследване – няма друг орган в държавата с такъв имунитет. Този имунитет се разпростира не просто върху физическото лице – президент на Република България, а и върху неговата комуникация, неговите взаимодействия с др. органи. Т.е. нахлуването на прокуратурата в президентската институция от конституционна гледна точка, не коментирам политически, е наистина преврат. От конституционна гледна точка тя няма легитимни основания да извършва тези действия в момента, защото те по необходимост, дори да не са насочени формално, непосредствено срещу държавния глава, най-малко са насочени срещу висши държавни служители в президентството и покрай разкритието на техни комуникации означава да се разкрие комуникацията вътре в самата институция с участието на държавния глава. Прокуратурата няма такова право, защото имунитетът защитава президентът, защитава и неговата комуникация. В една правова държава не би могло прокуратурата по такъв начин да засяга имунитета на държавния глава, след като конституцията е категорична. Не става дума дали има съдебно разрешение – сигурно има такова, но този съд, който ги дава – Специализираният наказателен съд, действа като гумен печат на прокуратурата. Той беше създаден, за да обслужва прокуратурата … Конституционните граници са ясни – първо, срещу държавния глава не може да бъде възбудено наказателно преследване. Никакво процесуално наказателно преследване не може да се извърши, ако в него е намесен държавният глава. На второ място, ако е намесен служител на президентството. То трябва да тече изключително внимателно, така че да не се компрометира имунитета на президента. Именно затова подобни действия без достатъчна публична аргументация, която да налага такова репресивно действие, просто не могат да бъдат предприемани в държава, имаща претенции да е правова. Съгласен съм, че това е директен отговор на позицията, която зае президентът вчера, бих казала и на този танц с прокуратурата от края на миналата година във връзка с цялата позиция на президента за избирането на Гешев за главен прокурор.

Президентът Радев получи подкрепата на "Правосъдие за всеки".

"Ние, от инициатива „Правосъдие за всеки“, следейки скандалното поведение и избирателно действие на всички държавни органи и институции, начело с министър-председателя и главния прокурор, и пълното завладяване на държавата от олигархията, не можем повече да останем безучастни и да се ограничим само в правни становища, понеже правото и правосъдието са системно обругавани и потъпквани в частен интерес. Длъжни сме пред съвестта си и заради бъдещето на страната си и на децата ни да заявим следното:

Когато Конституцията и законите системно се поругават от държавните органи и институции; когато територии на изключителна държавна собственост и с право на достъп и ползване от всички български граждани се представят като частна такава, за да обслужват едно политическо лице с бизнес интереси, което властва в цялата държава и държи в подчинение всички институции; когато НСО охранява по неясни критерии и без основателна причина фигури със скандална слава, които се занимават с едър бизнес; когато служители на НСО безцеремонно недопускат и отстраняват физически български граждани от български бряг и крайбрежна плажна ивица, без дори да се легитимират; когато българският флаг – символ на държавност, бива поруган и захвърлен от силоваци, отказващи да кажат за кого работят; когато президентът се противопостави със законови аргументи срещу охраната на частни лица и поиска да се изясни статутът на морски парк, плаж и пристанище – българска територия - и в резултат на това ден по-късно в президентската институция нахлуват военни прокурори и полиция за обиск; когато президентската институция бъде поставена под системен натиск и безпрецедентна атака, без да се спазва гарантираният от Конституцията президентски имунитет срещу наказателно преследване в явен опит да бъде унижен самия президент; когато Главният прокурор раздава медийно правосъдие, вади избрани доказателства от проверки и досъдебни производства и провежда избирателно „прочистване на държавата“ по свои собствени убеждения и с убеждението, че действа като „инструмент Божи“; 

Когато хора се преследват и задържат или им се определят абсурдни гаранции, без дори да е ясно в какво са обвинени; Когато Главният прокурор иска да пише сам наказателните закони, по които после да обвинява и арестува и желае това да става дори при косвени доказателства, а Народното събрание да ги приема безкритично и в нарушение на основни правни принципи; тогава вече Правовата държава е окончателно превзета, а Демокрацията е на път да бъде брутално разгромена от самозабравили се беззаконници, облечени в държавна власт!

Поискахме на президента Румен Радев да не подписва Указа за назначаване на Иван Гешев, да събере смелост и да отнесе въпроса за процедурата в Конституционния съд. Да се обърне към хората за подкрепа - той е пряко избран от тях и следва да е обединител на нацията. Не ни послуша и днес вече е жертва. Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, в защита на суверенитета на държавата, която е наша, а не собственост и владение на мафията! Ще се обърнем към всички граждани съвсем скоро с нашите конкретни предложения за конституционна реформа и премахване на безконтролната и абсолютна власт на главния прокурор и политическата квота във Висшия съдебен съвет! Призоваваме за масово участие във всички организирани граждански протести срещу престъпната клика, която руши правото и държавността! Правосъдие за всеки, а не избирателно правообслужване!

Слави Трифонов: Това е погазване на Конституцията

Подобни действия са абсолютно неприемливи, на всички ни е ясно как действа съдебната система в България, коментира Слави Трифонов в качеството си на партиен лидер.

По думите му случващото се е "абсолютно неправилно и неморално. Това е погазване на Конституцията на България. В случая не е важно кой е държавният глава, а отношението към институцията, уточни Трифонов, който през годините многократно е критикувал държавния глава. 

"Това, което се случва е в услуга на една група срещу друга група и малко изглежда, че една група е овладяла държавата и я ползва за собствено спокойствие или за собствено благоденствие. Изумително е това, което се случва и е крайно време да спре", каза още Трифонов.

"Прокуратурата действа доста неприемливо вече. Цялата заявка на главния прокурор затова, че се бори с битовата престъпност, с олигархията вече изглежда доста жалко", добави той.

БСП: Вярваме в почтеността на президента, срещу него се води безпрецедентна атака

От БСП изразиха дежурна подкрепа в почтеността и достойнството на Радев.

"В последните седмици срещу президента се води безпринципна атака. Тя се провежда от мнозинството в Народното събрание, от изпълнителната власт в лицето на премиера
Борисов, а днес и от органите на съдебната власт.

БСП уважава върховенството на закона, но не приема прекалената показност и търсен медиен ефект при днешните процесуално-следствени действия. Сигурни сме, че всяко от засегнатите лица ще съдейства на органите без това да бъде зрелищно организирано.

БСП вярва  в почтеността и достойнството на президента Радев.

Случващото се днес е безпрецедентен акт, който руши устоите на българската държавност", пише в позицията на соцпартията.