18:03 ч.: СЗО: Ще става все по- лошо и по-лошо 

Бушуващата пандемия на коронавирус може да се задълбочи, ако всички държави не се придържат към основните предпазни мерки в здравеопазването, предупреди днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

"Нека бъда прям, твърде много страни се насочват в грешна посока. Вирусът остава обществен враг номер едно", каза генералният директор Тедрос Аданом Гебрейесус на виртуален брифинг от централата на СЗО в Женева.

„Ако не се спазва основното, единственият път, по който ще върви тази пандемия е да става все по-лошо и все по-лошо. Но не трябва да бъде така ".

Заразените се увеличиха до над 13 милиона в целия свят в понеделник, според данни на Ройтерс, изкачвайки се с един милион само за пет дни при пандемия, която уби повече от половин милион души. 

 


14:38 ч.: Германия може да предотврати втора вълна на коронавируса, заяви здравният министър

Германия може да предотврати втора вълна на коронавируса през есента, ако хората останат бдителни, особено през летния ваканционен сезон, заяви днес германският здравен министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.
Важно е германците да продължат да бъдат нащрек, когато пътуват в чужбина, каза на пресконференция Шпан, който изрази тревогата си, след като е видял кадри, на които се виждат как германски туристи са на парти през уикенда на испанския остров Майорка и игнорират правилата за спазване на социална дистанция.

"Разбирам нетърпението, но на партита рискът от заразяване е изключително висок. Ето защо трябва да опитваме, особено сега в сезона на ваканциите, да предотвратяваме случаите на заразяване. Не трябва автоматично да очакваме втора вълна през есента и зимата. Заедно, като общество, можем да предотвратим това, както вече веднъж направихме", изтъкна германският министър.

Над 15,5 милиона души са инсталирали на смартфоните си германското приложение за проследяване на контактувалите със заразени с вируса, а 500 хиляди души са си направили тест за COVID-19 миналата седмица, каза още Шпан.


14:37 ч.: Заразените с коронавирус в Полша вече надхвърлят 38 000 души 

Броя на заразените с новия коронавирус в Полша днес достигна 38 190 души, в това число 299 за последните 24 часа, съобщи здравното министерство, цитирано от ТАСС.
За последното денонощие има и петима починали, с което общият им брой става 1576.
Оздравели са 27 515 души.
Миналата седмица в страната са регистрирани повече оздравели, отколкото заразени - съответно 3402 и 1941 души.
Кривата на заразяването обаче отново тръгна нагоре през последните три дни. Миналата седмица не е имало повече от 280 новозаразени на ден, обаче от събота вече трети ден се съобщава за по около 300 новозаразени на ден.
Към днешна дата в болница има около 1600 пациенти с коронавирус, като 69 от тях са на респиратори.
Под домашна карантина са около 85 000 души, а около 9000 остават под епидемиологичен надзор.


8:29 ч.: Новите случаи на коронавирус в Индия пак са над 28 000 за денонощие 

Новите случаи на коронавирус, установени в Индия за денонощие, отново надхвърлят 28 000, предаде Асошиейтед прес.

По данни на министерството през последните 24 часа са регистрирани 28 701 нови заразени и така общият им брой достига 878 254. Новите смъртни случаи са 500, с което починалите от началото на епидемията в страната стават 23 174-ма.

Властите в няколко града връщат стриктните мерки за изолация, след като ги отхлабиха, за да съживят икономиката.

Делхи, Мумбай, Ченай, Бангалор и Пуна са сред градовете, където се отчита най-сериозно увеличение в броя на заразените. Няколко щата въведоха полицейски час през уикенда и обявиха строга карантина във високорискови райони, за да забавят разпространението на вируса.

Индия е с най-много случаи на коронавирус след САЩ и Бразилия.


6:58 ч.: В Германия потвърдените случаи на коронавирус нараснаха със 159 до 198 963 

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна със 159 и достигна 198 963, съобщи днес институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс.

През последното денонощие е починал един пациент, с което общият брой на жертвите на коронавируса в страната достигна 9064.


6:53 ч.: В САЩ бяха регистрирани 59 747 нови случая на коронавирус за едно денонощие 

Съединените щати, най-засегнатата от коронавирусната пандемия страна, вчера регистрираха 59 747 новозаразени за едно денонощие по данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус вече достигна 3 310 820, а този на починалите - 135 171 (с 442 повече за едно денонощие), според базирания в Балтимор университет.

В събота САЩ отбелязаха нов рекорден брой заразени с коронавирус за 24 часа с 66 528 случая.


6:08 ч.: Мексико се нареди на четвърто място в света по брой на починали от COVID-19 

Мексико се нареди вчера на четвърто място в света по брой на починали от COVID-19, изпреварвайки Италия по този показател, съобщиха световните агенции.

По данни на здравното министерство през последното денонощие в Мексико са регистрирани 4482 нови случая на коронавирус и 276 починали. Така общият брой на заразените в Мексико, с население от 130 милиона жители, става 299 750, а на починалите - 35 006. Италия регистрира вчера общо 34 954 смъртни случая вследствие на коронавируса.

САЩ са начело в списъка на страните с най-много жертви на коронавируса, със 135 хиляди починали, следвани от Бразилия, Великобритания и от вчера от Мексико.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.