Директорът на СДВР Георги Хаджиев е назначил проверка, но още не е наясно с резултатите, след като сутринта пред бТВ майката на единия от задържаните и пострадали покрай протестите - Димитър Педев, разказа, че той е бил бит.

Тя обвини полицаите, че дори не й е съобщено, че 29-годишният й син е бил първо в районното, а после се е озовал в "Пирогов".

Нейният случай не е относим към публикуваните видеа с бой под колоните на МС - синът й е задържан около 21:30 ч на 10 юли на Орлов мост, обяви шефът на столичната полиция, като каза, че днес излизат пред медиите, за да се чуе и тяхната гледна точка.

Хаджиев обяви, че с негова заповед са назначени проверки и за действията на подчинените му и обеща, че до един месец те ще са готови.

На няколко пъти главният комисар апелира да се даде време на ръководството на столичната полиция да провери каква е обективната истина. Данните били много, а още преглеждали всички камери.

Що се отнася до 29-годишнто момче, за което се разказа пред бТВ, той обяви, че на "лицето" е образувано дело по квалификацията за "тежко" хулиганство - чл. 325 ал. 2 НК, включващо изключително груби и непристойни действия - както срещу органите на МВР, които опитвали да го предупредят многократно, така и срещу друг гражданин.

Младежът в районното отказал да подпише декларацията, но въпреки това е извикан екип на "Бърза помощ", а после се озовал и в "Пирогов", стана ясно от преразказа на полицейския шеф.

Дайте ми време за проверките, призова Хаджиев днес.

А на конкретния въпрос отговори:

"Няма как към настоящия момент да ви кажа дали е бит или не е бит."

Шефът на столичната полиция напомни, че арестът на Първо РПУ има камери и ще "бъдет снети записите".

На въпрос как все пак се е държал Димитър Педев, той отговори:

"Не бих могъл да коментирам пред вас думите и изразите, с които ги е нагрубявал, защото те не са за пред обществото."

Отправяни си му многократно разпореждания за да спре. 

Хаджиев обяви, че към момента не може да даде точна цифра – колко са случаите на агресия от двете страни, защото това било „изключително огромен обем от информация“

На въпрос - вярно ли, както каза премиерът Борисов, че протестиращи се готвели да запалят МС, той каза, че няма да обсъжда оперативна информация, но че да, имало притеснителни данни, че протестиращи пръскат полицаите със спрей и със спирт.