"Манчестър Сити" спечели дело срещу УЕФА в Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана и ще може да играе в Шампионската лига през следващия сезон, съобщават световните агенции. 

Двугодишната забрана, наложена от УЕФА заради нарушения в правилото за Финансов феърплей в периода 2012-2016 г., е вдигната. Намалена и глобата - от 30 на 10 милиона евро.

Така в "Манчестър Сити" си отдъхнаха - отборът вече си спечели правото за участие в турнира от есента - чрез Висшата лига, където няма как да завърши извън топ 4.

УЕФА наложи наказанието през зимата - след дълго разследване, а от стадион "Етихад" обжалваха в КАС. Санкцията не касаеше участието на "небесносините" в надпреварата този сезон - тимът води на "Реал" (Мадрид) с 2:1 след първия осминафинал и е считан за един от фаворитите за отличието, ако продължи. Както е известно - от четвъртфиналите турнирът ще се доиграе в Лисабон с по един, а не по два мача на размено гостуване, както досега.

"Манчестър Сити" и в миналото е имал проблеми с УЕФА - глоби, заради Финансовия феърплей, основното правило в който гласи, че разходите на даден клуб не бива да са  повече от приходите. В случая централата погна детронирания шампион на Англия за това, че неправомерно е сключвал рекламни договори с фирми, които всъщност са собственост на хората, притежаващи клуба.

"Сити" през цялото време твърдеше, че е невинен по обвиненията. В мотивите на КАС се казва, че арбитражът не счита представените доказателства от УЕФА за достатъчни за толкова тежко наказание. Освен това някои от казусите били с изтекла 5-годишна давност.

Новината е добра за трансферните планове на "Манчестър Сити" и близкото бъдеще на клуба, който догодина ще опита да си върне титлата на Висшата лига. И лоша за няколко клуба - "Челси", "Лестър", "Манчестър Юнайтед" и т.н. При потвърждаване на наказанието петият в класиране щеше да спечели квота за Шампионската лига. Сега златно остава четвъртото място.