"Оставката на правителството не е ясна, по-скоро застъпвам идеята за сериозни персонални промени до най-високо ниво. Оставката на главния прокурор обаче не зависи от гражданското общество. Принципът за разделение на властите продължава да важи с пълна сила. Какво би могъл да направи премиерът Бойко Борисов с главния прокурор Иван Гешев, ако не одобрява неговите действия."

Това каза пред БНР Георги Харизанов, анализатор от Института за дясна политика и член на ГЕРБ.

Според него основна цел, която се споделя и от много хора на площада, е да не се подарява управленска власт на президента Румен Радев и хората около него и "това е легитимна причина законно избраното правителство и непромененото парламентарно мнозинство да продължат своя мандат".

Харизанов бе учуден защо за министрите на финансите и на вътрешните работи - Владислав Горанов и Младен Маринов, се правят внушения за обвързаности с ДПС и Делян Пеевски.

"Маринов развива своята кариера от над 25 години. Горанов като експерт по финансите присъстваше до Борисов при първия му кандидатпремиерски дебат още 2009 година. Не знам откъде се роди тезата, че те са хора на ДПС. Караниколов е квота на "Атака", така че дали има роля ДПС при определянето му на поста, трябва да попитате г-н Сидеров", коментира Харизанов.

Харизанов подчерта, че през годините ГЕРБ не е успяла да осъществи диалог и взаимодействие с това гражданско общество, съставено от 25-30-годишни хора.

"Те не се интересуват от комунистическото наследство, те искат да живеят добре сега, защото виждат как живеят връстниците им в чужбина. Между ГЕРБ и тези хора има тежък комуникационен проблем и те насочват недоволството си изцяло към ГЕРБ, защото никой друг не ги е управлявал от момента, в който са започнали да се интересуват от общество и политика", разсъждава анализаторът на ГЕРБ.