В понеделник депутатите трябва да дебатират по поредния вот на недоверие, внесен от левицата срещу правителството, по-точно - петия поред. Темата е корупция. Гласуването ще е в сряда. Въпреки че ситуацията в момента е коренно различна спрямо предходните искани вотове на недоверие, то при гласуването не се очакват изненади. 

Тази сутрин депутатът от ДПС Ерджан Ебатин коментира пред БНТ, че Движението ще подкрепи вота. Такава била принципната позиция на партията, което е доказано и при предходните четири гласувания.

Заедно БСП и ДПС обаче имат 103-ма народни представители, а за да падне правителството са нужни гласовете на 121. 

Това означава, че отново ще трябва да се разчита на партията на Веселин Марешки - "Воля", която макар да се заявява като опозиция, неизменно подкрепя правителството, както и на гласовете на деветимата независими депутати.

От "Воля" обичайно си придават загадъчност как ще гласуват, но след днешната изява на Марешки от парламентарната трибуна, вече няма никакво съмнение - резултатът е предизвестен. Той поиска импийчмънт на президента Румен Радев (който в хипотезата на оставка може и да състави служебно правителство), защото с вчерашното си изявление обидил хората.

Вчера Радев говори за прехода и "мутрите". За Марешки държавният глава опитвал "да се облече с нови дрехи, но няма как да се скрие от мръсните дрипи". На финала лидерът на "Воля" заяви, че за излизане от правителствената криза трябвало експертен кабинет.

Дори и с депутатите на "Воля" обаче вотът пак не би минал, защото заедно с тези на БСП и ДПС ще са общо 114 гласа.

Така левицата опира до независимите - общо 9 на брой. Но тази сметка е излишна предвид заявката за гласуването от "Воля".

Тази сутрин пък премиерът посочи, че правителството няма да сдаде властта, с което автоматично отпада и спряганата вчера хипотеза депутатите на ГЕРБ да гласуват с "въздържал се" на вота на БСП.