Тотален обрат в идеите на ГЕРБ за контрол върху сектора на хазартните игри. След като в продължение на месеци управляващата партия обясняваше, че заменянето на Комисията по хазарта с Държавна агенция под шапката на Министерския съвет ще реши всички проблеми, след като това предложение беше прието на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси, днес всичко остана в миналото. 

На заседанието в четвъртък се прие внесеното между двете четения предложение на Даниела Дариткова и група, а именно - закриване на Комисията по хазарта и преминаването на сектора под контрола на Националната агенция по приходите. Без мотиви към идеята. 

"За" гласуваха очаквано всички партии, които подкрепят управлението, докато от БСП бяха против. Според социалистите така направено предложението е чисто и просто опит да се заметат следите на Комисията по хазарта по скандала "Национална лотария". В началото на годината стана ясно, че компанията на Васил Божков е ощетила бюджета със 700 млн. лв. заради превратно тълкуване на закона за държавните такси. Компанията на Божков беше на практика национализирана, но и до днес единствените държавни служители, които се сочат за виновни, са тези в Комисията по хазарта. Нищо, че техен принципал през цялото време е бил финансовият министър в оставка Владислав Горанов. Самият той многократно каза, че не е знаел за злоупотребите.

Така започнаха опити на ГЕРБ да сложи сектора под контрол, като те днес приеха неочакван обрат. Според конкретиката на проекта НАП ще трябва да поеме издаването и прекратяването на лицензите за организиране на хазартни игри. При данъчните отива и отговорността по проверка и отнемане на същите тези лицензи. 

Ще се поддържа и регистър на лицата, които нямат право да участват в такива игри, а всички архиви за активи и пасиви от ДХК се местят в НАП. 

Според Менда Стоянова - председател на комисията по бюджет и финанси, рязката промяна дошла след като от ГЕРБ осъзнали, че прекръстването на Комисията по хазарт на Агенция по хазарт е "просто замяна на една комисия с друга". Сметнали, че нямало да има ефект.

На същото заседание бяха приети и текстове в Закона за хазарта, които ще ограничат малките играчи на пазара. Например - лицензи ще се издават само на дружества с ограничена отговорност и на акционерни дружества, при това - с поименни акции. За да откриете казино, ще са ви нужни инвестиции под формата на внесен капитал от 3 млн. лв., а за игрална зала един милион лева.