Хакери, подкрепяни от руската държава, се опитват да откраднат данни от изследвания за ваксини и лекарства срещу COVID-19 от академични и фармацевтични институции по света, съобщи днес британският Национален център за киберсигурност (NCSC), цитиран от Ройтерс.

Координирано изявление на Великобритания, САЩ и Канада приписва атаките на група APT29, известна също като "Cozy Bear", която според тях почти сигурно действа като част от руските разузнавателни служби.

"Ние осъждаме тези презрени атаки срещу хората, които вършат жизненоважна работа за борба в пандемията на коронавирус", заяви директорът на операциите на NCSC Пол Чичестър.

NCSC казва в изявление, че атаките на групата продължават и са използвали различни инструменти и техники.

„APT29 вероятно ще продължи да се насочва към организации, участващи в изследванията и развитието на ваксините COVID-19, тъй като те се опитват да отговорят на допълнителни разузнавателни въпроси на разузнаването, свързани с пандемията“, се казва в изявлението на NCSC.

Великобритания и Съединените щати заявиха през май, че мрежи от хакери се опитват да шпионират национални и международни организации в отговор на пандемията COVID-19. Но подобни атаки преди това не са били изрично свързани с руската държава.

Руската група, свързана с правителството, Cozy Bear е широко подозирана, че е хакнала Демократическата партия преди изборите през 2016 г. в САЩ.