След 22,30 часа, в "тъмната част" на деня, на площада пред Министерския съвет започнаха да се забелязват и първите компактни групи от момчета с качулки и с “футболна хореография”. Скандиранията им: "Боклуци! Боклуци! Боклуци", съзнателно нажежаваха обстановката.

Не закъсняха и първите димки, пуснати от струпаните пред централния вход на правителствената сграда.

Въпреки явното им желание за провокация момчетата бяха плътно обградени от представители на медиите и полиция и сякаш не смееха да действат по-брутално.

Лично Антон Златанов, зам.-директор на СДВР, бе на предната линия срещу агитките без защитни средства. 

По същото време пред двата входа на бившия Партиен дом можеха да бъдат забелязани напълно екипирани с шлемове и щитове жандармеристи. Макар и представляващи видима сила, те останаха по местата си през цялото време и не се намесиха.

И тогава в "ничията" земя между двете групи участници в протеста - ултраси и демонстранти, пред полицаите се изправиха момичета и момчета, чийто външен вид нямаше нищо общо с бръснатите глави и качулките на агиткаджиите.

На практика не полицията, а демонстрантите успяха да изтласкат назад провокаторите “по естествен път”, като застанаха между тях и първите редици на силите на реда.

В 23,07 часа, явно разбрали, че няма да им позволят мародерства, младежите с качулките си тръгнаха. На площада останаха единици от тях.

Малка група от “момчетата в черно”, придружени от дами, продължи да стои пред официалния вход на Министерския съвет и дори успя да се доближи до униформените. Групата скандираше: "Сърце, душа, за България!", но полицията не предприе никакви по-радикални действия, освен да изпрати парламентьор.

Полицай убеждава мирно трима агиткаджии.

В този момент протестиращите започнаха да викат към силите на реда:

"Българи ли сте? Свалете каските!"

След това започнаха да скандират като рефрен “Свалете каските! Свалете каските!”

И полицаите ги свалиха.

Няколко минути по-късно униформените от втората редица отстъпиха назад. С ръкопляскания и окуражителни викове хората им благодариха.

Протестиращите запяха химна. Полицаите сложиха ръце на сърцата си. 

Протестиращите започнаха да се ръкуват със Златанов и да скандират:

"Полицията е с нас" и "Българи юнаци!"

Към 23,35 часа редиците на протестиращите оредяха и те се разотидоха със скандирания:

"Утре пак! Утре пак!"

Всичко това стана, след като малко след 21,00 часа протестиращите за осми пореден ден граждани преминаха по обичайния си маршрут и се върнаха в т.нар. Триъгълник на властта - пред Министерския съвет. По-рано през деня демонстрантите обявиха, че "главата на мафията" се казва Ахмед Доган, а премиерът Бойко Борисов е само "прислужник". Главният прокурор Иван Гешев пък бе определен като "милиционер", който никога не е вярвал, че ще достигне до този пост. Тази вечер освен оставките на кабинета и Гешев протестът поиска и още една - на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

В началото в "тъмната част" на деня протестът продължи мирно, като адвокат Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио обясни на присъстващите какво означава национална стачка. И каза, че българите в чужбина също имали готовност да блокират посолствата.

"Като свършим с онази сграда (има предвид Министерския съвет - бел. ред.), ще се заемем със Съдебната палата. Ще влезем в нея, ако трябва. Ще свършим с Гешев, ще прекратим гешевщината", бе категоричен Хаджигенов.

Според Велислав Минеков 8-ият ден на протеста наистина е блокирал София и е отбелязал "абсолютен рекорд", като в него са се включили над 50 или 60 хиляди души. Арман Бабикян добави, че стотици българи протестират по улиците на Берлин.

Младежи издигнаха плакат: "Свобода за Любомир!"

Любомир Велков бе задържан в следствието след провокациите от сряда вечер. Той е сред разследваните за опита за нахлуване и сблъсъците с полицията на стълбите на Партийния дом. 

Според младежите, издигнали плаката, приятелят им бил набеден, защото е бил на стълбите на сградата по време на ескалацията на напрежението.