Европейската агенция по авиационна безопасност издаде предупреждение за опасност при извършване на полети във въздушното пространство на Иран във връзка със съществуваща вероятност граждански самолет да бъде взет за враждебен и да се стигне до задействане на средствата на противовъздушната отбрана, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Препоръката е с действие до 16 януари догодина.

"Във връзка с осигуряване на безопасността и лошото взаимодействие между гражданските авиационни власти и командирите на военните операции има риск от неправилно разпознаване на граждански самолет. Препоръчва се бдителност заради съществуващия за гражданската авиация риск във връзка с наличието на различни авангардни системи за противовъздушна отбрана", се казва в предупреждението.

Предупреждението идва на фона на публикуването на 11 юли на доклад на Организацията за гражданска авиация на Иран, посветен на разследването на свалянето погрешка на 8 януари на "Боинг 737" на Украинските международни авиолинии в околностите на Техеран заради неправилна настройка на комплекс на ПВО.

Същевременно американското разузнаване предполага, че Иран е привел част от своята ПВО в състояние на повишена готовност след пожара в атомния обект "Натанз" и след редица други инциденти, предаде Си Ен Ен, цитиран от ТАСС и позоваващ се на източници от Пентагона.

Това състояние на повишена готовност означава, че ПВО на Иран е готова да пусне ракета земя-въздух по всякаква цел, представляваща заплаха. САЩ постоянно извършват мониторинг на случващото се в Иран с помощта на спътници, разузнавателни самолети и кораби, намиращи се в международното въздушно пространство и международни води.

"Не ни е страх, не ни е страх" 

В същото време иранските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращи срещу властта, събрали се в югозападния град Бехбахан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В социалните медии се появиха видеозаписи, на които се виждат демонстранти да скандират: "Не ни е страх, не ни е страх, ние сме заедно във всичко това!" Някои от протестиращите скандираха и лозунги срещу висшите ирански представители.

На други видеокадри, качени в социалните мрежи, се вижда и силно присъствие на силите за сигурност в Техеран и Исфахан. Според очевидци в Бехбахан е имало няколко ареста на протестиращи.

Неназован ирански представител каза, че народът е разгневен, защото икономиката е в такова лошо състояние, че хората не могат да оцелеят.

През миналата година Иран беше обхванат от протести, започнали заради икономически причини и превърнали се в политически. Тогава протестиращите настояха управляващите да се оттеглят. Смята се, че може да са били убити над 1000 демонстранти тогава. През май иранското вътрешно министерство съобщи за 225 убити по време на тези протести, в това число и членове на силите за сигурност.

Иранската икономика пострада тежко от американските санкции, които нанесоха удар по иранския петролен износ. Положението се влоши и зарази коронавирусната криза през последните месеци.

Вчера иранските съдебни власти потвърдиха смъртните присъди на трима мъже, замесени в протестите през миналата година, което породи нова вълна от протести онлайн срещу тези наказания. Появиха се и призиви за демонстрации в Иран днес срещу смъртното наказание за тримата мъже.

Според иранската агенция Тасним силите за сигурност са арестували "ключови елементи от опозиционни групи", които са насърчавали хората да протестират днес в североизточната провинция Хорасан е Разави.

Град Бехбахан, за който пък беше съобщено, че е имало протести, се намира в богатата на петрол провинция Хузестан.