Заявените в сряда вечерта три министерски оставки се отлагат. Министрите на финансите, на вътрешните работи и на икономиката - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, не са ги депозирали, въпреки че това трябваше да се случи още вчера и няма и да ги депозират - поне не и до гласуването на вота на недоверие срещу правителството, което предстои следващата сряда.

Това научи Клуб Z от източници в Министерския съвет.

Както е известно в сряда вечерта, в опит да тушират напрежението, породено от антиправителствените протести, с които се иска оставката и на главния прокурор Иван Гешев, от ГЕРБ обявиха, че министър-председателят Бойко Борисов е поискал да освободи от постовете им Горанов, Маринов и Караниколов. 

Оставките им ще бъдат депозирани още утре (16 юли), съобщиха тогава и от Министерския съвет. Тримата декларирали "готовност да подават своите оставки незабавно" - се посочваше още в съобщението на правителствената пресслужба.

А мотивът да бъдат поискани: в публичното пространство били свързвани с депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. Оставките щели да опровергаят тези твърдения.

Вчера обаче, до 18 часа - до когато се приемат документи в деловодството на Народното събрание (което трябва да освободи министрите), нито един от тримата министри не бе депозирал оставка. Това породи коментари сред депутатите - че оставки няма и да има, като припомниха случая с енергийната министърка Теменужка Петкова, която почти си беше тръгнала от кабинета заради сделката по продажбата на българските активи на ЧЕЗ, но коалиционният съвет реши, че остава на поста.

Вчера на коалиционния съвет е било решено, че Горанов, Маринов и Караниколов остават засега. Поне до гласуването на внесения от левицата вот на недоверие срещу правителството. Любопитното е, че от "Обединени патриоти" много държали на министъра на икономиката и не желаели да го пуснат да си ходи. А е любопитно, защото формално Караниколов е министър от квотата на "Атака", партията, която НФСБ и ВМРО изхвърлиха от малката управляваща коалиция.

Дали тримата ще си отидат - предстои да видим. Същото важи и за самия премиер, като един от обсъжданите варианти за справяне с кризата бил вместо правителството да подава оставка, Борисов сам да се оттегли. Припомняме, че вчера той заяви намерение кабинетът да изкара мандата си до следащата пролет, когато са редовните парламентарни избори.