Три министерски оставки е поискал премиерът Бойко Борисов - на министрите на финансите, на вътрешните работи и на икономиката - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов.

Решението е било взето след среща на Борисов с областните координатори на ГЕРБ, съобщиха от партията.

Мотивът: в публичното пространство били свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и оставките щели да опровергаят това.

Оставките им ще бъдат депозирани още утре, съобщиха и от Министерския съвет. Тримата  декларирали "готовност да подават своите оставки незабавно". 

На срещата с областните координатори те оценили високо работата на тримата министри. На Горанов - за ERM II, на Младенов - за борбата с контрабандата, а Караниколов бил привлякъл чуждестранни инвестиции. 

Протестът: Оставаме!

Оставките свариха протестиращите вече седми ден на жълтите павета граждани насред шествието в посока Министерския съвет. Един от лидерите на протеста Велислав Минеков (от неформалната група "Отровното трио") обяви, че тези оставки не са достатъчни - че протестите няма да спрат и действията на премиера са проява на страх.

"Честито, момчета! Вече няма да имате шофьор за министър. Сигурен съм, че има много кадърни хора сред вас. Със сигурност по-кадърни!

Утре чакаме неговата тиква и каскетът да бъде върху тиквата. Няма да мръднем оттук. Утре трябва да направим чудовищен протест!", обърна се към полицаите пък Арман Бабикян.

Горанов

И тримата министри натрупаха доста черни точки в очите на обществеността по един или друг повод. Като се започне от това, че Горанов бе заснет преди години в кафене с Пеевски - до последните събития около името му, свързани с обвиненията на сам обвиняемия Васил Божков.

И до днес Горанов не е отговорил на въпроса той ли е Vladi Goranov, с когото Божков е комуникирал и който е оказвал влияние на Държавната комисия по хазарта в полза на бизнеса на собственика на бившата вече "Национална лотария". 

И до днес не е ясно как пет години същата тази комисия с принципал финансовият министър не е видяла, че хазартният бизнес на Божков е тълкувал закона така, че да спести на хазната 700 милиона лева от такси, които тази хазна сега си търси.

Божков обвинява Горанов, а също и премиера Борисов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова в това, че са отворили "врата в закона", за да позволят двуякото му тълкуване и да му спестят тези такси. В замяна да плаща 20% от печалбата си пряко на тях.

Във всички тези разкази Божков вплита и "паяка Пеевски".

Министърът се прочу и с това, че живее в луксозния апартамент на своя кръстник бизнесмен, без да плаща дори наем, защото той и семейството му се изплашили от земетресението в Пернишко преди години и напуснали старото си жилище.

В неговия мандат изтекоха и данните от НАП на милиони български граждани и фирми, като Горанов така и не поиска оставката на шефката на приходната агенция.

Маринов

Младен Маринов пък е атакуван след акцията за масовото плажуване до т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тогава, въпреки че и община Бургас, и органите на реда бяха надлежно уведомени за мероприятието, полицаите възпряха "плажуващите", които трябваше по план да стигнат до държавния бряг до сарая. Но пропускаха активистите на ДПС, извозени предната нощ с автобуси от цялата страна. Още на място от "Демократична България" поискаха оставката му с мотива - обслужва интереса на Движението. От ДБ организираха и протест със същото искане под прозорците на министерството.

Но Маринов е най-обсъжданият министър през изминалите седем дни най-вече заради кадрите с полицейско насилие от протестите на 10 юли. Маринов отвръща с лаконичното "прави се проверка" въпреки множеството свидетелства за превишаване на правомощията на униформените в този ден. Оставката му днес поиска и БСП, като заяви, че дори не се е извинил.

Караниколов

Емил Караниколов влезе в правителството формално от квотата на "Атака", която тогава беше част от малката управляваща коалиция "Обединени патриоти". Мандатът му ще се запомни с множество скандали, но като че ли най-запомнящите се от тях - бартерът "фурми за храни", който се оказа между две частни фирми - едната от които на Делян Пеевски. Самият министър пък пътува до ОАЕ да посрещне пратката и после остана в карантина, въпреки че се разрязяваше тежка икономическа криза. 

Караниколов в качеството си на министър на икономиката е и принципал на Българската банка за развитие. През неговия мандат така и не получихме адекватно обяснение за злополучния кредит от 75 млн. лв. даден на колекторска фирма с оборот от 2000 лв. 

Караниколов и ББР бяха и в основата на най-новия скандал - влизането на държавата като акционер в Първа инвестиционна банка. Акциите, които записа банката, бяха на двойно по-скъпа от пазарната цена, но Караниколов, както и Борисов, и Горанов защитиха сделката с оправданието, че това е било последното условие за влизането ни в чакалнята на еврозоната. 

В продължение на месеци пък министърът не можа да даде адекватно обяснение за дейността на държавния мастодонт Държавна консолидационна компания, която отново оперира под неговата шапка. Тя получи цели 500 млн. лв. като парична вноска за ремонт на 186 язовира, но се оказа, че ремонти са направени на много малка част от тях.

Припомняме, че действията на премиера Борисов силно напомнят на 2013 г. по време на неговия първи кабинет. Тогава той отново декларира, че няма да подава оставка, както го направи преди няколко дни в специално изявление от своя дом. Малко по-късно обаче - на 18 февруари, той поиска оставката на своя финансов министър Симеон Дянков. Точно както го прави и сега. Два дни по-късно - на 20 февруари - цялото правителство начело с Борисов обяви, че се отказва от властта. Дали ситуацията ще се повтори и сега - предстои да разберем. От кабинета обявиха, че се разиграват няколко сценария - оставка, което води до служебно правителство, експертен кабинет и излизане на Борисов и министрите в отпуск до изборите следващата пролет.