Едно от делата, започнати от прокуратурата на конвейер срещу "не-ГЕРБ" министрите от втория кабинет на Бойко Борисов, завърши с втора оправдателна присъда.

Става дума за делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на двигатели за изтребителите МиГ. Състав на Апелативния съд с председател Николай Джурковски и членове Александър Желязков и Емилия Колева се произнесе по секретно дело от 2020 г. и потвърди изцяло постановената от СГС оправдателна присъда по отношение на Ненчев по повдигнатото му обвинение за извършено общо престъпление по служба (чл. 282 от НК, в който прокуратурата обичайно и често "катастрофира", б.р.).

Разследването беше от поредицата, внесени в съд между есента на 2016-а и пролетта на 2017 г.

Клуб Z припомня, че в обвинението, повдигнато по времето на Сотир Цацаров, имаше интересни елементи - че Ненчев е застрашил здравето и живота на българските пилоти, сваляйки "нальота" им чрез действията си, и още - че е ощетил... руската "РСК МиГ", сключвайки договор с (натовска държава) Полша, за ремонта на въпросните двигатели. Както и чисто екзотични елементи - за сътрудничка, която по негова заповед крила договора с Русия в касата, само и само да не го подпишат.

Ненчев пък в своя защита винаги е твърдял, че е действал именно като натовски военен министър, още повече след като е имало решение на пакта за намаляване на влиянието на Русия върху въоръжените сили на страните членки.

На 2 юли 2019 г. първата инстанция - Софийският градски съд, се произнесе с напълно оправдателна присъда (тогава още делата срещу министри бяха там, а не в любимия към днешна дата на властта Специализиран съд, б.р.).

Сега САС приема като втора инстанция, че поведението на бившия министър...

"... е било продиктувано не от целта да се причини вреда на АО „РСК” „МиГ” в размер общо на 48 526 666 лева, а от изцяло неукорими, правомерни и легитимни политически цели и съображения, които напълно са съответствали на поетите от Република България, съобразно сключените от нея международни договори, ангажименти и на провежданата в тази връзка външна политика на държавата."  

И още нещо: съдебният състав се чуди как така българската прокуратура обвинява лице, като всъщност претендира пропуснати ползи на РСК МиГ - първо това е несъставомерно, а пък и... не го е доказала.

"В тази връзка въззивният съд намира, че претендираната от държавното обвинение цел да се причини вреда на РСК МиГ, освен че е изначало несъставомерна, тъй като е обоснована с вреди във формата на пропуснати ползи, които са наказателно несъставомерни, не е и доказана в хода на производството."

Делто е секретно, но все пак ето как САС представи днес част от мотивите си, приети на 13 юли:

"Въззивният съд приема, че подсъдимият Николай Нанков Ненчев не е осъществил нито от обективна, нито от субективна страна състава на претендираното от държавното обвинение продължавано престъпление по чл.282, ал.3 вр. ал.2 вр. ал.1 вр. чл.26, ал.1 от НК.

Апелативният съд намира, че от обективна страна подсъдимият Ненчев не е извършил претендираните от прокуратурата противоправни деяния, квалифицирани като бездействия относно служебните му задължения по чл. 26 т.20 и т.31а от ЗОВСРБ.

Приема също и липсата на вина и на специална цел за причиняване вреди другиму, като субективни признаци на състава на инкриминираното престъпление. В частност относно типичната за престъплението по чл. 282 ал.1 от НК специалната цел, която длъжностното лице преследва с извършването на деянието, АС-София приема, че обективно несъставомерното му поведение е било продиктувано не от целта да се причини вреда на АО „РСК” „МиГ” в размер общо на 48 526 666 лева, а от изцяло неукорими, правомерни и легитимни политически цели и съображения, които напълно са съответствали на поетите от Република България, съобразно сключените от нея международни договори, ангажименти и на провежданата в тази връзка външна политика на държавата, формирана от предвидените в Конституцията на РБ държавни органи.

В тази връзка въззивният съд намира, че претендираната от държавното обвинение цел да се причини вреда на РСК МиГ, освен че е изначало несъставомерна, тъй като е обоснована с вреди във формата на пропуснати ползи, които са наказателно несъставомерни, не е и доказана в хода на производството.

САС приема, че с поведението си да не предприема действия за изпълнение на двата договора с РСК „МиГ“ и да не предприема действия за сключване други такива договори със същата компания в рамките на действието на рамковото споразумение подсъдимият е преследвал съвсем друга легитимна цел, а не твърдяната от държавното обвинение цел да причини вреда на компанията РСК “МиГ“. Съдът е приел за установено, че в действителност водещите мотивите на подсъдимия Ненчев за това му поведение са били изцяло политически и са били основани единствено и само на провежданата от българската държава към този момент външна политика, съобразно международните й ангажименти, която безспорно е предопределяла и насоките в развитието на Въоръжените сили, в това число и на ВВС и в частност на изтребителната ни авиация като основни фактори за гарантиране на националната сигурност.

Приема в частност, че поведението на бившия министър на отбраната Николай Ненчев за преустановяването /респ. неизпълнението/ на договорните отношения с РСК „МиГ“ относно ремонта на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 е било обусловено от изцяло политически мотиви и съображения и категорично не е проява на негови лични виждания и пристрастия, породени от противоправни и укорими подбуди, включително и от такива да причини вреди на РСК „МИГ“. Въззивният съд счита, че това негово поведение е обективно проявление и израз на прокламираната и провежданата към този момент от страна на НАТО и от страна на българската държава, като съюзник в тази организация.

Решението на САС подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд."

Крайният резултат след всичко случило се бе, че земеделецът и коалиционен партньор от Реформаторски блок, останал до последно с Борисов във втория му кабинет, стана бурен противник на прокуратурата и даде интервюта, че тя се ползвала за политически репресии.