Господин Борисов,

Помните ли това писмо?

То е от 16 ноември 2018 г., когато нямаше коронавирус, рецесия и улични вълнения с искания за оставката Ви. То се отнасяше за т.нар. модел "Пеевски" и за една от проявите му - в сектора на медиите. Позволявам си да ви припомня един ред от него:

"Надявам се разбирате, че при тези обстоятелства става незаобиколим въпросът: защо Борисов не смее да пипне Пеевски?"

Предполагам, че днес животът Ви изглежда крайно несправедлив. Вие се връщате от Брюксел с 29 милиарда евро за България, а те искат оставката Ви. Те Ви наричат "мутра" и ви сочат вратата: "Вън"

Зад тях доволно потриват длани онези, които направиха първите мутри, Лукановата и Виденовата зима, Орешарски, "Батко и Братко", "Орион", "Мултигруп", "входа и изхода", т.нар. възродителен процес, хайде да не стигаме до лагерите и 16-ата република. 

Да оставим 29-те милиарда. Ами ЕРМ-II? Ами магистралите? Ами метрото? Ами заводите?

Питате ли се понякога: Защо така ме мразят?

Защо не се радват на кацата с мед?

Според мене - заради една много видима капка катран в нея - ДПС.

Не става дума нито за българските турци, нито за тяхната партия, а само за нейната върхушка, която вече над 30 години осребрява ролята си за етническия мир в България. Осребрява я показно, невъзмутимо, по ориенталски арогантно, безнаказано. Затова улицата е гневна. Защото тази гавра става в Европа и въпреки Европа. 

Бившият Ви министър Христо Иванов показа гаврата по разбираем за всички начин. Като журналист му завиждам благородно. Никой от нас не показа толкова нагледно как върхушката на ДПС е превзела отвътре държавата, която формално управлявате Вие с гласа на избирателя.

Това има многобройни последствия в целия ни живот - извън медийния монопол и квазижурналистиката, за които Ви писах преди две години.

Това завладяване означава, че бизнес средата е негостоприемна и несигурна, няма реформи, че еврофондове, а не собственият потенциал на икономиката продължават да бъдат главният фактор за растеж, че те, ако не се крадат, то поне се усвояват така, че много българи не усещат ефекта им.

Това означава, че доверието в ключови институции като прокуратурата е сринато. И когато тя най-сетне започва разследвания по високите етажи, протестиращи искат оставката на главния прокурор. Нищо чудно - прокуратурата толкова пъти беше използвана като бухалка. Лично бях свидетел как стана това, когато бившите издатели на "Труд" и "24 часа" бяха принудени да ги продадат. Когато единият от тях доброволно се отказа да свидетелства пред Европейската комисия, която беше на крачка от разследване за незаконна държавна помощ за КТБ и за групата на Пеевски. 

Някои вече ми подвикват да ходя в пенсия. И това ще стане. Тъкмо ще имам време да напиша горната история в детайли. Някои  малко известни и много любопитни.

Без никой да отрича постигнатото от Вашите три правителства, трябва да приемете факта, че българите естествено се сравняват с другите източни и централни европейци в ЕС и справедливо очакват повече.

В модела "Пеевски" има "заедност". Той не се ограничава в рамките на елита на ДПС и свързаните с него назначени милионери, бивши ченгета и номеклатурчици. На мнозина във Вашата партия този феодален модел им хареса и го възприеха в центъра и по места. Да, част от приказките за "гейтове" са пропаганда. Само че всички теоретици на пропагандата пишат едно и също - тя не става на голо поле. Трябва почва за нея. А почвата я създава Вашето управление - местните партийни феодали, мързеливата, некомпетентна и подкупна администрация. 

Състоянието на медийния сектор в България е едно от най-слабите Ви места. Забравете за опорката, че медиите са частни и че правителството няма отношение към тях. Има и още как. Аз съм го виждал многократно и съвсем отблизо (и тук имам истории за разказване) и Ви гарантирам, че с тази опорка си вкарвате автогол. Медиите не служат за възхвали и окепазявания. Те мерят температурата на обществото, която правителството трябва да знае и от която Вие май сте позабравили да се интересувате. 

Спомням си как изтъквахте количеството на фалшивите новини като аргумент, че у нас медиите се радват на неограничена свобода. Вашата подкрепа за жълто-кафевите медии създаде в България културата на алтернативните факти, масовото незачитане на истината, Вашето определение "мисирки" създаде циничното отношение към журналистиката. Сега инвестицията Ви в квазижурналистиката Ви се връща: с оня запис за Караянчева, със снимките от спалнята. С приказките от Дубай. Съвсем сериозни и образовани хора, и то немалко, наистина вярват, че всички те са автентични. Който фалшива новина вади, сам попада в нея.

Спрете да подценявате българите. Те не са диваци, които танцуват около паднало от самолет шише от кока-кола. Те днес не искат еврофондове. Искат си държавата. Една нарастваща част от тях не я чувства своя. Това не е техен, а Ваш проблем. Приемете, че хората, т.нар. народ, винаги са прави, дори когато грешат.

За 10 години на власт вие постигнахте нещо, което никой премиер през демокрацията не успя - едно видимо множество от българи е съгласно и "комунистите" да се върнат на власт, само вие да си отидете. Това е огромна червена лампа. Не търсете в нея дългата ръка на Москва. Там, разбира се, имат от какво да бъдат доволни. Но заслугата не е тяхна. Всичко си го направихте сами.

Не вярвам тези протести да успеят да свалят правителството Ви, но би било фатално, ако ги подцените. Те показват, че причината за недоволството е тук и става все по-нетърпима. Че дорѝ днес да замрат, утре някой друг "Росенец" пак ще ги взриви. Че така повече не може. Че от актив на партията си можете да се превърнете в неин пасив. Знам колко сте мил на съпартийците си, но бъдете сигурен, че властта им е по-мила.

Сега мислете за следващите избори. С досегашните "методи, форма и стил" нищо няма да постигнете. Сметката, за която неведнъж съм напомнял, дойде и трябва да се плаща.

Не плашете хората със зимата и с кризата. Няма да се уплашат. Поне моето поколение вече толкова зими и кризи е видяло, че още една ще му накриви капата. Ако ще да е най-тежката за последните 100 години. Вие сте изгубили опасно много доверие. Съберете умните глави около Вас, не послушните калинки, и мислете как да си върнете поне част от изгубеното. Само рокади в правителството и в партията няма да стигнат. Трябва да разрушите Модела. Иначе той ще разруши Вас.