Сигнал с изброени нарушения на главния прокурор Иван Гешев, заради които да бъде свален от поста, внесе съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов до Висшия съдебен съвет и до министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Последният, който по закон председателства кадровия орган на съдебната власт, е сезиран чрез премиера Бойко Борисов.

Бившият правосъден министър изброи във видеообръщение основанията и вариантите по Конституция за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Той може да бъде отстранен от поста си по три начина: като лично подаде оставка (каквато вече 14 дни искат граждани на протест - б.р.), по инициатива на членове на ВСС или на министъра на правосъдието, чрез промяна в конституцията.

"Демократична България" ще работи и за трите начина, декларира  Иванов. 

“Обявили сме ясна платформа за конституционни промени, която да доведе не просто до отстраняване на Иван Гешев, но и до дълбока реформа на прокуратурата, така че да стане невъзможно назначаването на ивангешевци, сарафовци и други подобни на тях функционери на този пост", припомни съпредседателят на "Демократична България".

Нарушенията на Иван Гешев, изложени в сигнала, са в три основни направления: 

  • Политически изказвания на главния прокурор, които противоречат на принципа за безпристрастност и политическа неутралност, както и засягат правото на защита на гражданите;
  • Системно нарушаване на презумпцията за невиновност - с публични изявления или с оповестяване на материали по неприключили проверки и досъдебни производства срещупредставители на институции, граждански и политически лидери, или срещу представители на адвокатурата, целящи да внушат тяхната съпричастност към извършени закононарушения.
  • Системно нарушаване на законови разпоредби и професионални стандарти за разкриване на обективната истина и защита на жертвите от престъпления. 

В документа, който е над 10 страници, се съдържат конкретни примери за нарушенията, допуснати от Гешев по всяко от направленията. Уточнява се, че нито една от изброените публични прояви на главния прокурор не може да бъде оправдана с принципа за прозрачност, дефиниран в Кодекса за етично поведение на българските магистрати.  Припомнено е, че ВСС още не е реагирал на стар сигнал от Иванов срещу Гешев от миналата година, когато още не бе главен прокурор, а кандидат и заместник на Сотир Цацаров.

“Всяко от тези основания е достатъчно той да бъде освободен. Със всяко свое публично появяване, той дава основания за своето освобождаване.”, твърди Иванов.

Съпартиецът на Христо Иванов в "Да, България" Ивайло Мирчев пък коментира действията на властта по отношение на "вземане" на договорите за поддържане на студен резерз, сключени между държавата и ТЕЦ-Варна, който е собственост на фирма, в която мажоритарен акционер е Ахмед Доган.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов "разпореди" на министърката на енергетиката Теменужка Петкова да се яви в Народното събрание, за да разясни на депутатите как студеният резерв ще бъде "свален", а когато има нужда от включването му за балансиране на доставките на ток - това ще се прави само от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Припомняме, че това не може да стане с разпореждане на премиера, а с промени в Закона за енергетиката. Такива бяха внесени преди дни, като идеята на ГЕРБ е да отменят пазарния принцип за обявяване на търг за производители на ток, които да държат в готовност резервни мощности срещу заплащане от държавата. А включването държавната ТЕЦ да става само със заповед на министъра на енергетиката до въвеждането на нови механизми.

"Днес, пожарникарски, г-н Бойко Борисов е реагирали изключително бързо и е разпоредил на енергийния министър на ТеменужкаПеткова да намали размера на студения резерв и да го прехвърли от централата на г-н Доган в държавния ТЕЦ “Марица Изток” - 2.” Министър Петкова трябва да отговори на въпроси: Защо ТЕЦ “Марица Изток” - 2, държавната, най-голямата топлоелектрическа централа в България, се отказва от държавния студен резерв, който е спечелила на търг? Защо този студен резерв рязко е увеличен на 650 мегавата? Защо тази възможност е дадена на ТЕЦ-а на г-н Ахмед Доган, без в него да има работещи котли на газ, които да обслужват и при ниски температури и нужда да се използва студеният резерв, той да влезе в употреба?

Мирчев продължи:

“Тъй като знаем отговора - и г-жа Петкова, и г-н Бойко Борисов са зависими от интересите на Шиши и на г-н Ахмед Доган и е абсолютно невъзможно да вземат независимо решение, то и най-добрият избор е да подадат оставка днес, заедно с цялото правителство, дори само заради отговора на един от тези въпроси.” .

 

Публикувахте от Hristo Ivanov в Сряда, 22 юли 2020 г.