В Русия ще се проведе експеримент за дистанционно електронно гласуване в изборите за Държавната дума през септември. Това съобщи ТАСС, цитирана от "Фокус". Експериментът ще бъде в два региона.

Преди два месеца президентът Владимир Путин подписа закон, предвиждащ изменения в избирателното законодателство на Руската федерация, включително позволяващ дистанционно събиране на подписите на избирателите и дистанционно електронно гласуване на федерално ниво. Документът въвежда понятието "дистанционно електронно гласуване", което означава гласуване без използване на бюлетини на хартиен носител, като се използва специален софтуер. Законът създаде възможност и за гласуване по пощата.

В България преди 5 години се проведе референдум, на който 1 881 411 души гласуваха в подкрепа на електронно дистанционно гласуване. От тогава насам обаче политици от различни партии обясняват, че този вид гласуване не може да гарантира тайната на вота. Подобно гласуване у нас досега не се е провеждало дори на експериментално ниво.