Над 16 милиона души по света за заразени с новия коронавирус, съобщава американският университет "Джонс Хопкинс", който води статистика в тази насока въз основа на информации на международни организации и местни власти, предаде ТАСС, информира БТА.

 
Съобщението, че случаите на заразените в света са минали 15 милиона по изчисления на Ройтерс беше отпреди няколко дни.

Заразените по света са 16 046 986, като от тях 644 582 са починали от усложнения, причинени от новия коронавирус.

4 178 021 са случаите в САЩ. Следват Бразилия с 2 394 513 случая на зараза и Индия с 1 385 635 случая на зараза.

За последните 24 часа в САЩ са регистрирани 68 212 нови случая на коронавируса, сочи преброяване на американския университет "Джон Хопкинс", цитирано от Франс прес. С това броят на заразените в страната от началото на епидемията достигна 4 174 437. Общо смъртните случаи са 146 391, от които 1067 за последното денонощие.
След известно подобрение в края на пролетта броят на заразените в САЩ започна отново да нараства, особено в южните и западните части на страната. През всеки от последните 12 дни броят на новозаразените надхвърляше 60 000 души, отбелязва АФП.

И Флорида изпревари Ню Йорк по брой на заразени

Американският щат Флорида отчете днес 9300 нови случай и стана вторият след Калифорния, изпреварил най-тежко засегнатия в началото на пандемията щат, Ню Йорк, според преброяване на Ройтерс. Така в този щат броят на заразените става 423 855, но остава на второ място след Калифорния, където случаите са 448 497.
Ню Йорк остава трети с 415 827 заразени.

Все пак Ню Йорк остава щатът с най-много смъртни случаи, 32 000. Флорида е на осмо място с 6000 починали.
През юли броят на заразените във Флорида е нараствал всеки ден средно с над 10 000, в Калифорния - с 8300, а в Ню Йорк - със 700.

Разрастването на епидемията във Флорида продължава, след като губернаторът републиканец Рон ДеСантис многократно заяви, че няма да обяви носенето на маски за задължително и че училищата могат да бъдат отворени отново през август.

Щатът Ню Йорк успя да постави вируса под контрол със затварянето на магазини и ресторанти и задължително носене на маски.

Моди: Вирусът е все така смъртоносен

Индийският премиер Нарендра Моди предупреди, че новият коронавирус се разпространява бързо в някои части на страната и че хората трябва да са изключително бдителни, предаде ДПА.

"Трябва да разберем, че вирусът е толкова смъртоносен днес, колкото беше и в началото и трябва да бъдем по-внимателни", каза Моди в месечното си радиообръщение към народа.

Той препоръча на хората да продължат да носят маски, да си мият ръцете и да спазват правилата за хигиена и социална дистанция. Тези мерки той нарече "оръжия за борба с вируса".

За последното денонощие в Индия бяха регистрирани 48 661 нови случая на зараза и 705 смъртни случая.

Франция ще реимбурсира всички PCR тестове

PCR тестовете, чиято цел е да се определи дали даден пациент е заразен с COVID-19, вече ще бъдат напълно реимбурсирани във Франция, независимо дали са предписани или не от лекар, предаде Ройтерс.

Това решение, уточни министърът на солидарността и здравеопазването Оливие Веран в интервю за в. "Паризиен ожурдюи", позволява на всеки да се тестува.
Това става с вземане на проба с тампон от носоглътката. 

Според най-новите данни, публикувани в петък от медицинските власти, равносметката от пандемията от новия коронавирус във Франция е следната: 30 192 починали и 180 528 заразени.

Прагът от 1000 нови случая дневно бе преминат в четвъртък и петък, достигайки равнище, каквото бе отчетено в края на карантина през май.

"Не може да се говори за втора вълна, но едно нещо е сигурно - от няколко дни броят на положителните случаи значително нараства, след като спадаше от тринайсет седмици", посочи Веран.

Френският здравен министър обяснява този скок с нарастването на заразените младежи с изключително високо равнище на асимптоматични случаи.

Без съмнение уязвимите и възрастните хора продължиха да вземат предпазни мерки, докато младежите са по-невнимателни. Именно това се констатира при празнични събирания и най-вече семейни, които са в основата на огнищата, допълни Веран.

"Освен това увеличихме силно броя на тестовете, които се правят. След 11 май правихме малко над 200 000 теста седмично, а сега мога да кажа, че доближаваме 500 000 теста седмично с равнище на положителни резултати от порядъка на 1 до 1,5 на сто", посочи френският здравен министър.

Финландия и Тунис въвеждат 14-дневна карантина за Австрия

Поради повишения брой на заразените с новия коронавирус в Австрия Финландия въвежда ограничения за влизащите само два месеца, след като беше либерализиран режимът на пътуване. Лицата, влизащи от Австрия, са длъжни да спазват двуседмична домашна карантина.

Наредбата влиза в сила от 27 юли. Освен за Австрия, тя важи за Швейцария и Словения.

В червения списък на Финландия остават Франция, Люксембург, Португалия, Полша, Испания и Швеция. От понеделник е свободно влизането във Финландия на граждани от 28 държави, осем от които са извън пределите на Европа. Свободно остава влизането от такива страни като Германия, Италия, Унгария и Гърция.

Промените в режима на влизане във Финландия са по силата на решение на финландското правителство да вдигне ограниченията за пристигащи от държави, в които през последните две седмици са диагностицирани по-малко от осем случая на зараза на сто хиляди души.

Повишеният брой на заразените в Австрия е повод и за Тунис да въведе нов режим за влизащите в страната. Задължителна става 14-дневната карантина. Наредбата на туниското министерство на здравеопазването засяга и пристигащите от Нидерландия. В зеления списък на Тунис остават Германия, Италия, Испания, държавите от Бенелюкс и Швейцария.