Лятото е в разгара си, туристопотокът към морето може и да е намалял, но не и амбициите на някои концесионери на плажове "да си избият" сумите, след като със закона за извънредното положения бяха задължени да намалят поне наполовина цените за шезлонги и чадъри през този сезон. Срещу което и техните концесионни такси бяха намалени наполовина. 

"Плажът е добре известен, посреща те голяма табела, че концесионерът е задължен да обяви цените на платените услуги. Табела има, за 10 лева получаваш чадър + 2 шезлонга - прекрасно! След като се настаниш, сложиш си кърпите и детето ти вече е мокро и цялото в пясък, идва спасителят и ти казва, че на цена от 46 лева, освен чадър и шезлонги, си задължен да ползваш 2 малки води + 2 парчета диня ... и 2 кърпи, защото на плаж идваш без кърпа, разбира се".

Това гласи кратко съобщение от ползвател на услугите на наистина известния (уви, по-често в неблагоприятна светлина) плаж "Вая", публикувано във фейсбук. Приложени са и две касови бележки с днешна дата, които илюстрират описаното. Според едната, тази за 10 лева, срещу сумата Димитър и смейството му са получили чадър и два шезлонга. Другата пък е за 36 лева, като там вече са описани: две кърпи, две води и салата (въпросната диня).

Концесионер на "Вая", граничещ с дивия плаж "Иракли", е "Вая-дир" ООД, преизбран през 2018 г., като според договора за стопанисване на ивицата от тогава за срока на концесията цената за чадър и шезлонг е до 7 лв. с ДДС.

Традиционно обаче през годините има идентични оплаквания за цените на плажните принадлежности на този плаж, в т.ч. и миналото лято, когато туристи се оплакаха, пак в социалните мрежи, че са платили 46 лева за шезлонги и чадър. В годините назад имаше и официално поставена табела - за чадър и два шезлонга за 36 лева (през 2017 г.). Всички тези сигнали закарваха бившата вече министърка на туризма Николина Ангелкова на инспекция на място, за да установи, че цените са по 7 лева за сянка или шезлонг, а двуцифрени суми се плащали само за ВИП зоната. Т.е. всичко е наред.

Иначе това е поредният случай това лято, при който туристи се оплакват от подвеждаща информация. Цените на плажните принадлежности може и да са намалени, но по места бе установено, че се искат допълнителни средства за WiFi, кафе и пр.