"България не може да прекрати предварително доставките на руски газ без правни и икономически последици, защото между "Газпром експорт" и "Булгаргаз" е подписан дългосрочен договор, който е в сила до 2025 г."

Горните думи са на Юрий Пилипсон, директор на Четвърто европейско отделение на руското външно министерство, и са казани пред агенция Риа Новости в специално интервю, публикувано на 23 юли тази година. 

Повод за думите на руския представител са едни други думи. По-точно - на българския министър на енергетиката Теменужка Петкова, която в края на януари беше на официално посещение в САЩ. Там тя обяви, че до края на годината България ще намали наполовина потреблението на руски газ до 1,5 млрд. кубически метра. Петкова изрично уточнява, че заради действащия договор до 2022 г. ние ще продължим да плащаме на руснаците, но заради целта на диверсификацията ще заменим 1/2 от потреблението си с азерски и американски газ. 

Пилипсон коментира именно тези думи на Петкова, като обаче на два пъти споменава за краен срок на изтичане на договора 2025 г. или три години повече, отколкото твърди българският министър. 

Оказва се - изявлението на руския представител е невярно. Така твърди българското държавно дружество "Булгаргаз", до което редакцията на Клуб Z изпрати официални въпроси за договора.

"Относно публикация на РИА Новости за срока на действие на дългосрочния договор за доставка на природен газ между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт", "Булгаргаз" ЕАД информира, че договорът е със срок на действие до 31.12.2022 г., а не както е посочено в публикацията до 2025 г.", гласи позицията на българското дружество. 

Формалният повод за комуникацията ни стана текст на енергийния експерт и бивш български посланик в Москва Илиян Василев, който Клуб Z публикува. В него, позовавайки се на публикацията в Риа Новости, той пише: "За това ще продължаваме да правим протести, на които ще съобщаваме новините, които БНТ и другите пленени медии крият или манипулират. Като тази, че са скрили от обществото удължаването на договора на "Булгаргаз" с "Газпром" с още три години, а заедно с това и монопола на руския газ и по-високите цени, които ще плащаме за природния газ. Това е най-тежко престъпление, за което трябва да се лежи дълго в затвор."

От своя страна "Булгаргаз" допълни в отговор до редакцията, че "срокът на договора не е удължаван и промяната му не е била предмет на преговори между двете компании в рамките на преговорите за промяна на механизма на ценообразуване на доставната цена на природния газ за България, в които "Булгаргаз" ЕАД постигна значително намаление със задна дата...".

Тоест от отговорите на държавното дружество излиза, че проблемът е в публикацията на руската медия - или става дума за печатна грешка, която обаче е повторена два пъти, или пък че просто Юрий Пилипсон е представил грешна информация. 

Редакцията на Клуб Z търси и другата страна по договора - "Газпром експорт", за да потвърди становището на "Булгаргаз".