10 милиона лева, пренасочени от оперативните програми, обеща днес премиерът Бойко Борисов, който се срещна с представители на протестиращи туроператори.

За такава среща обеща миналата седмица вицепремиерът и нов министър на туризма Марияна Николова - след като от обединение "Бъдеще за туризма", в което членуват над 300 юридически лица от сектора, излязоха на протест пред прозорците на ресорното министерство.

10-те милиона лева ще бъдат пренасочени от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и ще са за подпомагане на туристическия сектор заради пандемията от COVID-19, съобщават от Министерския съвет. 

"Това, което мога да направя, е 10 милиона лева да претрансформираме от Министерството на икономиката, защото там има такива заложени пари, които да отидете и да договорите с министъра на икономиката", поясни Борисов, цитиран от пресцентъра на МС.

Министър-председателят отбелязал още, че загубите от туризма в Европа са огромни и посочи, че данните за икономиката са притеснителни. 

Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените милиард и 800 милиона по европейски програми. Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора. Очаква се схемата да заработи в края на август.

На срещата присъстваха и вицепремиерът, и Николова, и министърът на икономиката Лъчезар Борисов. След нея Николова уточни брифинг как ще се ползват парите.

Туристическите агенти и туроператорите ще могат да кандидатстват по пилотен проект. Желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за директно финансиране. Обемът на тези средства не може да надвишава 10 процента от оборота от предходната 2019 г., посочи Николова. Очаква се схемата да заработи още през август и над 3000 фирми да кандидатстват. Няма да има възможност да бъдат ползвани на посредници и консултантски услуги.

"Знаем, че този ресурс не може да покрие изцяло нуждите на сектора, който е изчислен на около 155 млн. лева, но ние продължаваме да търсим решения и механизми, за да подпомогнем най-пострадалия сектор в нашата икономика", заяви Николова, цитирана от БТА.

Тя допълни, че продължава да активно да се търсят и възможности и за отпускане на европейско финансиране.

Екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка. За тях се предвиждат социални мерки, с които ще се подпомогне тяхната работа, добави Николова.

Лъчезар Борисов уточни, че от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще бъдат пренасочени 10 млн. лева към Министерството на туризма като директен бенефициент, което след това ще управлява тази програма. Той обеща да няма субективизъм, а да има ясни критерий, както и много бързо да бъдат усвоени тези средства.

Представители на Обединение "Бъдеще за туризма" благодариха, че е започнал диалог с министър Николова. Те се надяват той да продължи. Според тях тези 10 млн. лева са крайно недостатъчни. Това са около 6-7 процента от сумата, която браншът желае. Но това е "една капка", която ще даде мъничка възможност на хората поне в началото да се избегнат фалитите, които се очакват още от есента.

Припомняме, че от сдружението поискаха удължаване на срока, в който туроператорите са задължени да върнат предплатени средства на потребителите. Бизнесът настоява и за възможност да му бъде предоставена грантова схема в размер на 10% от оборота за миналата година. Според тях тя ще им помогне да запазят бизнеса си в момента и бъдещото им функциониране. 

Най-големи са оплакванията на тази част от туроператорите, които осъществяват изходящ туризъм.