Протестиращите пред Ректората на Софийския университет в София ще преместят палатките си пред Министерския съвет. Това заявиха самите демонстранти пред репортер на БНТ тази сутрин. 

Те определят действията си като знак на добра воля. 

Все пак затворени остават пътните артерии на Орлов мост и именно тази пред Министерския съвет. Тази сутрин София се събуди с непокътнати блокади, които продължават и към този момент.

Според хората, пренощували тази нощ на Орлов мост, тя е преминала спокойно и без провокации, съобщава БНР. Не се забелязва засилено полицейско присъствие в района. Припомняме, че МВР преди няколко дни премахна блокадите силово след решение на коалиционния съвет ГЕРБ - "Обединени патриоти". Въпреки това вчера стана ясно, че премиерът Борисов е разпоредил на полицията да не влизат в нов конфликт и да оставят блокадите. 

Около 7:30 ч. тази сутрин протестиращите започнаха да почистват своя лагер, който междувременно се е разширил. От кръстовището пред Софийския университет от 7 ч. се чуват тъпани и вувузели.

"Искрено се надявам и правителството да подаде оставка, и да е време за предсрочни избори. Тези новини очаквам - да не е просто неговата оставка, а след това нов премиер от тяхната парламентарна група“, заяви младият протестиращ Фридрих, прекарал нощта в люлка на Орлов мост.

Припомняме, че днес протестите навлизат в своя 33-ти ден на недоволство. Вчера домати и яйца летяха към сградата на Министерския съвет, а майките от "Системата ни убива" обявиха, че са готови на крайни действия, ако лагарът им пред Софийския университет бъде премахнат. 

По-късно вечерта шествието потегли по бул. "Цариградско шосе". Обичайно наслаждаващите се на тихи вечери заради затвореното ключово кръстовище граждани установиха, че протестът е дошъл под прозореца им, като той достигна хотел "Плиска".

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов настроението на протеста днес е по-ведро от вчера.

"Хората усещат, че анонсът, който Борисов направи днес със своята снимка във Facebook, че е време за неговите решения, сигнализира, че сме достигнали до някаква граница.“

Коментарът на премиера е на снимка с внуците му и неясно послание за решение, което ще вземе.